20 Aug 2012

M. L. Stedmanová - Svetlo medzi oceánmi

V roku 1918, po štyroch hrozných rokoch strávených v bojoch na západnom fronte, sa Tom Sherbourne vracia do Austrálie a prijíma miesto strážcu majáka na vzdialenej Janusovej skale. Na tento opustený ostrov, kam zásobovací čln pripláva iba každé tri mesiace a dovolenku strážca dostane v tom lepšom prípade každý tretí rok, si Tom privedie mladú, odvážnu a milujúcu manželku Isabel. Ich šťastie má trpkú príchuť, lebo Isabel nedokáže ani na tretí raz donosiť zdravé dieťa. Práve keď sa užialená Isabel uberá k hrobu svojho posledného dieťaťa, vietor k nej priveje detský plač. More vyhodilo na breh čln s mŕtvym mužom a so žijúcim dieťaťom. Tom ako strážca majáka puntičkársky dodržiava predpisy. Jeho morálne zásady mu pomohli prežiť hroznú vojnu a aj teraz chce nález mŕtveho muža a živého dieťaťa ihneď nahlásiť úradom. Ale Isabel si už priložila dieťatko k prsiam. Napriek Tomovej najlepšej vôli zariadiť všetko čo najpoctivejšie si dieťa prisvoja a dajú mu meno Lucy. Lenže ich vzťah tým utrpí. Po dvoch rokoch sa s malou Lucy sa vyberú na pevninu a uvedomia si, že na svete sú aj iní ľudia... a medzi nimi žena, ktorá zúfalo hľadá svoje stratené dieťa. Na osudoch mimoriadne presvedčivých postáv M. L. Stedmannová zobrazuje úporné hľadanie zmyslu života po prvej svetovej vojne, v ktorej vyhaslo toľko životov. Jej hrdinovia sú nedokonalí ľudia túžiaci po troche šťastia v nepochopiteľne zložitom svete.

Svetlo medzi oceánmi je kniha, ktorá mnohých čitateľov chytí za srdce. Autorka predostiera príbeh, pričom na jednej strane žena, ktorá túži byť matkou, no nebolo jej to dopriate a na strane druhej je matka, ktorá neustále hľadá svoje stratené dieťa a verí, že ešte žije. A práve osudy týchto dvoch žien, ktoré si toho vytrpeli dosť, sa silno prepletú. 

Kniha, ktorá je autorkinou prvotinou, je rozdelená na tri časti. Prvá časť hovorí o živote Thomasa Sherbourna, ktorý sa vrátil z vojny a stáva sa strážcom majáka, o tom, ako sa stretáva s Isabel. 
Druhá časť je o tom, ako manželia nájdu malú Lucy, ktorú si následne osvoja.
Tretia, a teda aj záverečná, časť je o tom, ako celá tá situácia, tie prepletené osudy, ktoré len ťažko rozuzliť, nakoniec dopadnú. 

Ja osobne som nemala nejak extra veľké očakávania, pretože to bola autorkina prvá kniha a taktiež preto, lebo sa s týmto žánrom nestretávam dosť často. Zo začiatku to išlo trošku pomaly. Autorka si vybrala krásne prostredie pre jedinečný príbeh. Opisovala Austráliu tak podrobne, až som mala pocit, že som tam bola. Dejiny oblasti a vlastne aj vojny mala dobre naštudované, no v niektorých pasážach na začiatku som mala pocit, že tam toho je až priveľa. To sa však neskôr zmenilo a príbeh plynul hladko bez nejakých prekážok. 
Čo ma na knihe najviac zaujalo boli postavy, autorka ich premyslela naozaj do hĺbky. Sú to postavy, ktoré zažili sklamania vojny a snažia sa urobiť všetko, čo je v ich silách, aby mali lepší život. Samozrejme, niektoré rozhodnutia, ktoré urobia, nemusia byť najlepšie, ale dalo by sa prihliadnuť na to, že ich postavy vykonali s čistými úmyslami? 
Ja som si však najviac obľúbila postavu malej Lucy alebo Grace, ak chcete. Mala som pocit, že pri nej sa autorka mohla naozaj vyhrať, vykreslila ju ako inteligentné dieťa, ktoré síce ešte úplne nechápe problémy dospelých a je z celej tej situácie dosť zmätené. Krásne opísala, ako chcela spoznávať svet, ako ju všetko lákalo a ako si nakoniec zvykla na svoju biologickú matku aj napriek tomu, že bola zo začiatku vychovaná niekým iným. Bola som tiež rada, že na svojich "druhých" rodičov tiež nezabudla a na konci sa to všetko vyriešilo. 

Ja osobne som bola veľmi zvedavá, ako celý príbeh dopadne, pretože som nevedela pre koho sa rozhodnúť, na koho strane byť. Najradšej by som bola, keby sa to vyriešilo tak, aby boli všetci šťastní, ale to je niekedy nemožné, že? No aj napriek tomu som bola s koncom spokojná. Bol taký napol smutný, napol šťastný, no aj napriek tomu, aké zauzlené, a miestami aj zničené, tie vzťahy medzi postavami boli, veľa vecí sa medzi nimi urovnalo a skončilo to tak, ako by malo. 

Príbeh si ma teda naozaj získal, bola som jedna z tých, ktorých chytil za srdce a nepustil až do konca. Je to kniha plná emócií, plná príbehov ľudí, ktorí možno urobili nesprávne rozhodnutia s dobrými úmyslami, plná lásky vo všetkých možných podobách. Je to kniha o hľadaní aspoň kúska šťastia na tomto svete.
Preto dávam 5/5:


Touto cestou by som ešte rada poďakovala vydavateľstvu IKAR za poskytnutie recenzného výtlačku. Kniha vychádza 11.SEPTEMBRA, ale predobjednať si ju môžete TU

2 comments :

  1. Tahle knížka vypadá moc hezky :) Jak obálkou, řtak anotací... Jen si nejsem jistá, jestli je k dispozici v češtině a slovenská verse by se mi na našem území nejspíš sháněla jen ztěža :-(

    ReplyDelete
  2. Kniha bola jednou z tých, ktorú aspon ja osobne som nemohla čítať rýchlo, aby mi neunikli súvislost. Ale skvelá recenzia :)

    ReplyDelete