17 Apr 2017

Správa zo záhrobia, ktorá sa nepočúva ľahko | Mŕtve dievča neklame

Autor: Jay Asher | Žáner: young adult contemporary | Čo nájdete: šikanu, samovraždu, dôležité témy | Goodreads: 4,05 | Slovenské vydanie: Slovart, 2017

Pravidlo číslo jedna: Počúvaš. Číslo dva: Posunieš ďalej. Dúfam, že nič z toho pre teba nebude ľahké.

Hannah Bakerová spáchala samovraždu, no ešte predtým stihla nahrať 13 kaziet, pomocou ktorých po smrti vyrozpráva svoj príbeh. Clay je na jednej z nich. Keď sa mu pred domov objaví krabica s tajomným obsahom, zrejme netuší, ako veľmi mu zmení život. Postupuje podľa pokynov, vkladá kazety do magnetofónu a počúva Hannah prezrádzať strašidelné tajomstvá, ktoré ju doviedli k tomu, aby si siahla na život. 
Vopred by som vás asi mala varovať, že kniha nie je pre slabšie povahy. Síce sa v nej nevyskytujú krvavé scény, kde sú vnútornosti alebo iné nechutnosti. Hannah trpí na zranenia, ktoré nie sú voľným okom viditeľné. A práve jej utrpenie a vyrovnávanie sa so životom a s tým, čo jej spôsobili spolužiaci, či už priamo alebo nepriamo, robí knihu takou silnou a strašidelnou.


Úprimne, ani neviem, ako knihu hodnotiť. Neviem, či toto bude plnohodnotná recenzia, či vôbec budem vedieť vyjadriť, aký veľký dopad na mňa kniha mala a čo všetko som pri nej cítila. 

Je strašidelná. Je srdcervúca. Je zložitá a jednoduchá zároveň. Je plná emócií. 

Neviem, či kniha má hlavnú postavu, či je ňou Hannah, ktorá príbeh rozpráva zo záhrobia alebo Clay, ktorého sledujeme, čo prežíva pri počúvaní tohto príbehu. Možno sú všetky spomenuté postavy hlavnými postavami svojich vlastných príbehov. A možno majú v príbehu všetci rovnakú rolu. Žiadna postava však nefungovala ako kulisa, pretože každá z nich mala isté spojenie s Hannah, či už dobré alebo zlé. Bolo fascinujúce vidieť, ako aj také malé veci ako klamlivé klebety dokážu ovplyvniť človeka a vidieť ako má každý určitú hranicu. Myslím si, že ani nejde o to, aké postavy sú alebo do akej miery sú vykreslené či rozvité, sú tam na to, aby a) rozpovedali príbeh b) na to, aby poukázali na následky činov a c) aby poukázali na zmenu, ktorú ľudia môžu urobiť obyčajným Ahoj

Autor na malom priestore rozohráva veľa tvrdých tém. Šikana. Sexuálne obťažovanie. Narušenie súkromia. Úprimne, keby som bola na jej mieste, nezvládla by som to. Stredná je ťažká sama o sebe, nieto ešte keď si predstavíte, že musíte chodiť do školy, kde máte jednu spriaznenú dušu a všetci si o vás šepkajú sprosté klebety a nemáte nikoho, kto by vám pomohol, či sa za vás postavil. Nečudujem sa, že si Hannah zvolila takú cestu, akú si zvolila. Zaujímalo by ma, čo si mysleli ostatné postavy, keď počuli svoje mená na nahrávkach. Keď zistili, ako veľmi sa podieľali na zničení Hannah. Mali výčitky svedomia? Báli sa o svoju reputáciu? Boli za to potrestaní? 
Nech sú ale tieto témy akokoľvek ťažké a hrozné a akokoľvek vám pri tom puká srdce a chcete na nich zakričať „Dosť, už stačilo!“ je dôležité to počuť. Nikdy nemôžete vedieť, čím si človek prechádza. V akom stave je a že aj jediná maličkosť ho dokáže poslať za hranice. Kniha otvára oči a hovorí o témach, ktoré sa mladých ľudí dotýkajú. Pre niekoho môžu byť dôvody, ktoré dotlačili Hannah k samovražde, banálne alebo maličkosti, no ide o to, že šikana dokáže narobiť strašne veľa zlého. Šikana vás v najlepšom prípade vypľuje poznačených na duši alebo vás dovedie do hrobu a presne to sa stalo Hannah. Šikana, strata priateľov, depresia, osamelosť, neschopnosť nikomu veriť a ešte v pubertálnom veku sú dostatočné dôvody na samovraždu. Sú to totiž veci, ktoré pôsobia na vašu psychiku a na vaše psychické zdravie a to je veľmi krehká vec a pokiaľ sa naruší, ste v riti. A jediný, kto vám môže pomôcť, ste vy sami... a nie každý na to má silu, pretože niekedy je vzdať sa jednoduchšie. Nech má človek hocijaký dôvod na samovraždu, pre neho je dostatočný a je pádny a vôbec nerobí z komára somára. Hannah jednoducho nemala silu vyhľadať pomoc a keď sa konečne niekto našiel, kto by jej pomohol, už bolo neskoro. Mohla urobiť viac, mohla bojovať viac, ale nechcela a myslím, že to je v poriadku, pretože Hannah rozhodne nebola perfektná.

A to už nehovorím o objektivizácii toho, ako baby na strednej vyzerajú a ich hodnotenie podľa toho, ako ich niektoré časti tela vyzerajú a ktorá je pekná a ktorá škaredá. To je zrejme to najhoršie, čo môžete babe povedať a hlavne v takom kritickom veku, pretože také veci sa potom ťažko zabúdajú. Toto všetko sa vo vás nazbiera a keď máte pocit, že nikto iný vás nechápe a nemáte sa s kým o tom poradiť... je to ťažké. No aby ste si knihu užili, mali by ste byť schopní pochopiť Hannah a byť schopní sa vcítiť do jej roly a brať ju ako reálnu bytosť a aspoň sa ju snažiť pochopiť, aj keď vám budú jej problémy cudzie alebo vám budú pripadať malicherne, pretože inak pre vás Hannah nebude nič viac než len obyčajná pubertiačka hľadajúca pozornosť. A to ona rozhodne nie je. 
Osobne som si pripadala ako Clay. Počula som jej hlas v ušiach, prechádzala som po označených miestach na mape a mala som dojem, akoby som to bola ja kto počúva nahrávky, ktoré po sebe Hannah zanechala, čo ma ešte viac mučilo, lebo a) už som jej nedokázala pomôcť a b) tak veľmi som túžila tam byť pre ňu. Keď si predstavím, že tomu všetkému musela čeliť sama... Áno, viem, Hannah je fiktívna postava. Uvedomujem si to, no to nerobí knihu o nič menej reálnou a o nič menej ľahšou na prečítanie. A s každou nahrávkou sa to bude len zhoršovať. Budete sa prizerať ako trpí a nebudete môcť nič urobiť. Sama som chcela prestať, chcela som knihu odložiť, ale nedokázala som. Do istej miery mám pocit, že na mňa zapôsobila preto, lebo som sa v niektorých momentoch vedela nájsť. Vedela som, o čom Hannah hovorí a to robilo čítanie ešte ťažším. 

Pokiaľ máte radi silné a ťažké knihy, Mŕtve dievča neklame je pre vás. Budete plakať. Bude vás z toho mraziť a niekedy vám možno príde zle, no nakoniec sa cez to dostanete a rovnako ako Clay, niečo si z nej odnesiete. Na internete som videla názory, že ich kniha znechutila, pretože Hannah na šikanovanie odpovedala len šikanovaním. Ja si to nemyslím. Hannah len potrebovala vyrozprávať svoj príbeh. Potrebovala uviesť veci na pravú mieru. Potrebovala poukázať na to, čo ju zlomilo. A aj napriek tomu, že je to krutý a tvrdý príbeh, ktorý nie je prikrášlený, mal by sa dostať do rúk mládeži. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu zakúpite TU.*

A čo vy? Čítali ste knihu alebo ste videli seriál? Páčila sa vám či nie? Prečo? Máte radi knihy s hlbšími témami, ktoré autor neprikrášľuje?

6 comments :

  1. Knihu som čítala a doslova ma rozobrala. Ešte teraz o nej musím premýšľať. Rozmermi je to malá kniha, ale tie témy... Autor ich spracoval skutočne dobre a mne ešte teraz vstávajú všetky chlpy dupkom, keď si na to spomeniem.
    Ťažké témy sú v knihách... nepovedala by som populárne, ale sú proste tam. Ak si autor už niečo podobné vyberie a dokáže to spracovať na úrovni, ja ako čitateľ si vďaka tomu z knihy veľa odnesiem. Tak ako z tejto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Presne, je zvláštne ako taká malá a relatívne krátka kniha dokáže človeka ovplyvniť a aký dopad na neho môže mať. :)

      Delete
  2. Síce ide o YA knihu a ja už násť pár rokov nemám, toto si určite prečítam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som tiež za hranicou -násť rokov, ale aj tak som si ju užila. :)

      Delete
  3. Sepsala jsi to nádherně! Já knihu četla strašně dávno a pamatuji si ji do dneška a do nejmenších podrobností. Myslím, že příběh Hannah patří mezi ty, které mění životy. Naprosto s tebou souhlasím!
    Marky (Books are my life...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem. Veľmi rada vidím, že aj na iných ľudí mala kniha rovnaký dopad ako na mňa. :)

      Delete