6 Mar 2017

Diamonds are girl’s best friends | Diamantový dvor

Autorka: Richelle Mead | Žáner: fantasy, YA | Čo môžete čakať: bohaté róby, bály, lásku | Goodreads: 3,43 | Slovenské vydanie: Slovart, 2016

"To sa mi nepáči. Tá myšlienka, že je to všetko na nich. Že majú moc. Nemali by sme mať rovnako právo určiť si, čo chceme my?

Predstavte si, že by ste si teraz mohli zbaliť kufre, nastúpili by ste do elitnej školy pre mladé dámy, ktorá by vás naučila všetky slušné mravy a etiketu, aby ste sa neskôr mohli promenádovať v krásnych šatách a loviť chlapov. Nie veľmi feministické, však? Aj keď, musím sa priznať, trochu lákavé. (no čo, mám slabosť pre pekné šaty a šperky, nesúďte ma) Lenže, kedysi to bolo inak. Kedysi ste si museli uchmatnúť bohatého chlapa, ak ste sa chceli mať dobre. (a úprimne, keď si pozriete jednu časť Smotánky, všimnete si, že túto starodávnu tradíciu praktizujú aj niektoré ženské celebrity) Diamantový dvor však nie je len o tom, ako ženu predať za najlepšiu cenu, to nie. Je to príbeh aj o tom, ako sa mladá barónka Elizabeth vydá na najväčšie dobrodružstvo svojho života. 

Ja som si zamilovala celý svet, ktorý Richelle vymyslela. Už ma poznáte, som ako straka, mám rada blýskavé veci a drahé princeznovské šaty a presne to mi kniha ponúkla. Bolo tam veľa bálov a postavy si na verejnosti vykali a jednoducho som bola očarená. Navyše, celý svet, ktorý autorka vymyslela, bol fiktívny, ale pri čítaní si všimnete nejaké tie prepojenia s našou históriou. 

Elizabeth bola naozaj dobrá hrdinka. Aspoň mne sa páčila. Nato, že bola barónka, som myslela, že bude ufňukaná fiflena, ale práve naopak, nebála sa použiť svoju hlavu, zastávala si ľudí iných národov a neodsudzovala ľudí aj napriek tomu, že sa rozhodli uctievať stromy (áno, stromy, k tomu sa ešte dostanem) V skutočnosti bola silnejšia než sa zdalo a v tom mori žien, ktoré išli ako husičky za svojím pánkom, ktorý ich bude živiť a oni mu budú rodiť, Elizabeth bola jedna z mála, ktorá sa odlišovala a ktorá nešla slepo dopredu. 
Neviem, čo tým Richelle myslela, ale vymyslela tie najšialenejšie náboženstvá. Uctievanie stromov, kacíri, rituály za svitu mesiačika a všeličo možné. Musím ale uznať, že aj s tým si dala námahu a prepracovala to. Aj keď to bolo dosť absurdné. 

Kniha je popretkávaná humorom. Vlastne, skúste ju čítať ako paródiu na dobovú situáciu a parádne sa pobavíte. Fakt boli niekedy momenty, kedy som si hovorila, že toto nemôže myslieť vážne, toto musí byť nejaká skrytá paródia (to som si hovorila hlavne pri tom uctievaní stromov). Celkovo aj postavy mali veľmi dobre výroky a zbožňovala som doberanie medzi Elizabeth a Cedricom, tí boli rozkošní. 
Príbeh nebol úplne najpútavejší a bol tak trochu pomalší. Nečítalo sa to ale zle, čo je obrovská výhoda knihy. Pravdou ale je, že po piatich báloch je už čitateľ tak trochu unavený a na ďalší sa mu nechce už ísť a celé to naháňanie partnerov a riešenie chlapov mi prerastalo cez hlavu a už som chcela, aby sa to nejako vyriešilo. A keď už sa zdalo, že sa to vyriešilo, nastal zvrat a zase to niečo prekazilo a potom sa to znova vyjasňovalo, ale znova nejaký zvrat a to by bolo všetko fajn keby som nevedela, kam to všetko smeruje. Dej bol priehľadný a na konci som už vedela, že autorka niečo úžasne prekvapivé nemôže vymyslieť. A aj to prekvapenie na ktoré som sa tešila nepovedala a nechala si ho na druhú knihu. (asi aby sa uistila, že čitatelia budú chcieť aj pokračovanie

Osobne si myslím, že to bol celkom fajn príbeh. Či ohúril... no až tak veľmi nie, ale zase nemôžem povedať, že som pri ňom trpela. A navyše, celkom dobre som sa aj pobavila. Ak máte rady veľké načechrané sukne a bály a šperky a dobrú lovestory, potom je toto rozhodne kniha pre vás. 
*Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu nájdete TU.*

Čítali ste Diamantový dvor? Ak áno, čo ste si o ňom mysleli? Ak nie, chystáte sa? 

2 comments :

  1. Hoci väčšinou čítam skôr negatívnejšie recenzie, aj tak si chcem knihu prečítať. Minimálne pre to, aby som si utvorila vlastný názor. A takisto preto, že to napísala Richelle. :)
    Ale tvoja recenzia ma bavila, tak sa do čítania asi pustím skôr, ako som predpokladala. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako ona je to podľa mňa veľmi vtipná knižka, ktorú keď berieš s nadhľadom a humorom, tak sa pri nej pobavíš :D

      Delete