27 Jul 2016

Ako prečítať viac kníh?

Akurát pred nedávnom som sa dívala na svoju výzvu na Goodreads a s prekvapením som hľadela na to dvojciferné číslo, ktoré mi tam zobrazilo. Vraj som za tento rok prečítala už 80 kníh... a to nerátam všetky tie re-readingy, ktoré som mala. Kde sa to preboha nabralo? Úprimne, nemám šajnu, ako som to stihla, pretože školu som mala rovnako ťažkú ako inokedy a do toho som aj spala a viedla spoločenský život. Na druhej strane mám menšie tušenie, čo to mohlo spôsobiť a keďže som taká úžasná, rozhodla som sa o tieto tipy podeliť. 


Audioknihy sú veľmi dobrým pomocníkom, pokiaľ chcete navýšiť počet vašich kníh, pretože ich môžete počúvať hocikde. Keď idem do školy a zo školy sama, vždy si jednu zapnem a po ceste počúvam, čo znamená, že využívam voľný čas na čítanie, ktorý by som inak premrhala. Je pravda, že niekedy na knihu nemám čas a namiesto toho si pustím hudbu, no toto je fajn alternatíva. Mne napríklad trvá cesta do školy a zo školy zhruba hodinu, vynásobte si to 5 dňami v týždni a máte vypočutú takmer celú audioknihu. Nie je to super? Navyše odblokujete všetky tie otravné kecy v mhd. 


Ja bez čítačky ani nevyjdem z domu. To myslím vážne. Keď niekam idem, vyberám si kabelku podľa toho, či sa mi tam zmestí čítačka, tak veľmi mi prirástla k srdcu. Nikdy totiž neviete, kedy budete mať čas na čítanie. Do školy by som bez nej už duplom nešla, pretože prestávky medzi seminármi sú bez nej nudné a niektoré prednášky či semináre by som bez nej prespala. Skrátka, ak chcete stihnúť prečítať viac kníh, musíte využiť každú jednu minútu. Môže sa to zdať trochu silené, ale pre mňa je to prirodzenosť. Som sama a nudím sa lebo musím na niečo čakať? Vyberiem čítačku. Mám pocit, že na prednáške zaspím alebo profesora ani nepočujem? Čítačka. Čakám na kamošku, keď ideme do mesta? ČÍTAČKA. Spríjemní to čakanie a zmenším tým svoj TBR. 

*Ak nemáte čítačku, dá sa čítať na tablete alebo na mobile, ja sama som prvý ročník vysokej čítala len na mojom mobile cez kindle aplikáciu.*


Hovorí sa, že človek by mal v priemere spať osem hodín. Mne sa osvedčilo, že dokážem fungovať aj po troch. Dokonca som niekedy čulejšia ako po ôsmich. To je ďalších päť hodín čistého čítania. Za ten čas by človek stihol aj polovicu knihy! 
Nie, nehovorím vám teraz, aby ste nespali len kvôli tomu, aby ste viac prečítali, no niekedy vás kniha chytí natoľko, že na spánok nedokážete ani pomyslieť, nemám pravdu? Aj také prípady vám môžu pomôcť posunúť sa vo vašom zozname kníh, ktoré chcete prečítať. 


Myslím, že najväčším dôvodom, prečo mám prečítaných toľko kníh je, že som vypustila seriály. Na intráku som tento rok zase raz nemala net, a tak som nemala čo pozerať. To znamená, že keď som mala voľno pre seba, čítala som. Nakoniec som dokonca zistila, že mi seriály ani nechýbajú. Ok, je pravda, že som posledný víkend bingela poslednú sériu Supernaturalu a ešte chcem dobehnúť niektoré zameškané série, no nemám toho veľa, čo je na jednej strane priaznivé pre môj TBR a na druhej strane nie som zahltená toľkými seriálmi. Pre mňa bolo niekedy únavné držať s nimi krok. 


Tento rok som si povedala, že sa zlepším v čítaní - to znamená, že sa naučím rýchlejšie čítať. V podstate to znamená, že som sa nútila čítať rýchlejšie dovtedy, kým som nemala pocit, že to robím automaticky a dovtedy, kým som nezachytila všetky slová. Spočiatku to bolo ťažšie, lebo som niektoré slová nezachytila, musela som sa vracať, aby som pochopila, čo sa deje, ale po čase si na to mozog alebo oči alebo obe veci zvyknú a zlepšia sa v tom. Aspoň ja mám taký pocit. 


Niekedy... ehm dosť často... pozerám na to, aká dlhá kniha je a podľa toho zhruba viem, za koľko ju prečítam. Taká priemerná 300 stranová kniha padne za jednu 3-hodinovú jazdu vlakom domov. Nazad do Bratislavy je to druhá. 
Contemporary knihy sa čítajú rýchlejšie ako fantasy knihy, pretože majú jednoduchší štýl písania a nie je tam toľko opisov. 
Kniha, ktorá vás skutočne baví padne rýchlejšie ako taká, ktorá vás vôbec ale vôbec nebaví. 
To všetko zaváži pri tom, ako rýchlo knihu prečítam.


Človek ale predovšetkým číta preto, lebo ho to baví a či prečíta za rok 30 kníh alebo 180, to je úplne jedno. Goodreads výzva je dobrá v mnohom, pretože vás môže motivovať, aby ste viac čítali a môžete vidieť, či máte lepší alebo slabší rok. Na druhej strane však môže byť aj strašidelná, hlavne keď vidíte ostatných ako veľa kníh prečítali a potom sa pozriete na svoje nízke číslo a ženiete sa knihami, aby ste ich dobehli. To nie je ten správny prístup. Čítanie by mala byť hlavne sranda a nie nejaký maratón či súťaž o to, kto toho prečíta viac alebo menej. 

Poďme diskutovať: Máte na goodreads výzvu alebo ju obchádzate? Koľko kníh ste už za tento rok stihli, pochváľte sa. Máte nejaké dodatočné rady, ako rýchlejšie čítať? Pokojne ich napíšte do komentárov. Je tu niekto taký, ktorý nie je závislý na seriáloch ako ja? 

12 comments :

  1. Presne rovnako pri vybere kabelky uvazujem aj ja (musi sa tam zmestit moj Kindle). Citacka musi byt stale so mnou, lebo nikdy neviem ci nebudem cakat alebo mat cas na citanie :)
    Tento rok som precitala uz vyse 60 knih, ale dovolenku mam este pred sebou a pri mori zvyknem precitat dost vela knih (tu som tiez rada za citacku, lebo mam obrovsky vyber knih v jednom malom, lahkom zariadeni vzdy so sebou).
    Lenka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čítačka je úplne super, ja v nej tiež nosím celú svoju elektronickú knižnicu, lebo mám rada, že mám na výber. A na dovolenke sa rozhodne hodí, pretože nezaberie skoro nič. :)

      Delete
  2. To s tou kabelkou ma pobavilo. Pripomenula si mi, ako si sestra naposledy vyberala kabelku a jej podmienkou číslo jedna bolo, aby sa do nej zmestila čítačka :D Ja nosím poväčšine všade batoh a tie dve tašky, ktoré mám, sú dosť veľké na to, aby sa tam čítačka zmestila - a väčšinou tam vždy je, ale málokedy ju aj vytiahnem :D Myslím, že u mňa je najväčší problém v bode číslo štyri - čítanie nie je mojou prioritou, preto som šokovaná, ak dokážem počas roka prečítať viac ako 40 kníh (tento rok som si stanovila na GR 45 a aktuálne mám za sebou 20, letný semester ma trochu zabrzdil a ešte som to nedohnala). Mojou najväčšou prioritou vo voľnom čase je totiž písanie - ak si mám vybrať, vždy si radšej sadnem k wordu ako ku knihe (pretože každá dobrá kniha vo mne vyvolá depresiu a moje vlastné písanie mi potom pripadá hrôzostrašné :D). Ako si písala, niekedy ma deprimuje, že niekto dokáže počas roka prečítať 200 kníh, zatiaľ čo ja sotva naškriabem tých 40 - utešujem sa však myšlienkou, že radšej prečítam 30 skvelých kníh ako 150 podpriemerných :D Pokiaľ ide o seriály, pozerám ich síce dosť, lenže skôr mám dojem, že ma pripravujú o čas, ktorý by som mohla stráviť písaním ako čítaním :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aj keby som ju nevytiahla ide so mnou lebo človek nikdy nevie! :D
      Ja mám inak tiež problém s tou depresiou z písania, lenže ja sa preto utiekam ku knihám a vyhýbam sa tomu môjmu projektu, čo nie je práve ten najlepší prístup, ale zase ide o priority, ako si povedala. Pre niekoho je to čítanie, pre iného písanie. Je pravda, že keby som toľko nečítala, možno by som stihla toho viac napísať. :D

      Delete
  3. Souhlasím, pokud člověk chce přečíst spoustu knih, musí jim věnovat co nejvíc času to jde a zapomenout na výmluvy typu: nemám na čtení čas. Já ho taky nemám, ale prostě si ho udělám a naučila jsem se opravdu "číst za pochodu". Ujasnění priorit je taky rozhodně užitečná věc. Hezký článek:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ďakujem. :) Určite treba vedieť, čo je tomu človeku milšie a pokiaľ chce čítať veľa, nájde si chvíľky. :)

      Delete
  4. Já nevím... Jako jo, ty rady jsou fajn, ale prostě nějak nechápu smysl. Sice výzvu na Goodreads mám, ale že bych se mohla přetrhnout, abych ji splnila, to ne (a pak to podle toho taky vypadá, jsem nehorázně pozadu). Koneckonců, jak sama tak nějak píšeš, čtení není soutěž nebo závod. Nebudu číst krátký knížky, co mě nebaví, jen abych jich přečetla víc, to je blbost. Prostě si budu užívat ty dlouhý a ignorovat to, že za čas, co s ní "zabiju", bych mohla přečíst tři kratší. Stejně tak se nebudu trénovat, abych četla rychlejc, a nebudu kašlat na seriály nebo filmy, co chci vidět. Nevím, no, mám pocit, že by mě čtení pak rychle přestalo bavit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Je rozdiel medzi rýchlym čítaním len preto, že chce človek poraziť v goodreads challenge svojho kamaráta a medzi rýchlym čítaním, pretože z toho človek má radosť a stihne prečítať viac kníh, ktoré si zamiluje.
      2. Keď som povedala, že kratšie knihy sa rýchlejšie čítajú, nejak som automaticky myslela, že čitateľ tie krátke knihy aj bude chcieť čítať. Nemá zmysel, aby čítal knihy, ktoré nechce. Navyše, ak sa mne kniha nepáči, nedočítam ju. Nevidím zmysel v čítaní knihy, ktorú si človek neužije.
      3. Ak človek má rad seriály a filmy a CHCE ich vidieť, má zrejme iné priority ako ja, ktorá seriály a filmy nesledujem, preto sa jeho rebríček zrejme posunie a knihy pôjdu na nižšie miesto. Je to všetko o tom, aké má človek priority. Samozrejme všetci sme rozdielni a nehovorím, že toto sú rady, ktoré musí každý sledovať. Niekto si rád vychutnáva knihy veľmi pomaly, niekto ich má rád rýchlo. Niekto ich prečíta viac, niekto menej. Ja osobne ich chcem prečítať veľa, pretože ich na zozname je veľa a času je málo a môžem povedať, že zatiaľ všetkých 80 čo som tento rok prečítala som si aj užila. Čo ale funguje pre mňa, nemusí pre iných. :)

      Delete
  5. Akurát dnes som sa zamýšľala nad tým, že svoju goodreads výzvu dosť zanedbávam, keďže som doposiaľ prečítala len 19 kníh, no naozaj nebol čas...teraz sa to snažím dobehnúť, ale, ja sa neviem zbaviť lásky k seriálom a videám na youtube, čiže to je dosť ťažké. ;) :D
    Audioknihu som zatiaľ vyskúšala len jednu a nesadla mi. Nemohla som pri nej robiť nič iné, lebo by som inak mala problém so sústredením a dlhšie jazdy mhd či vlakom zase nepodnikám, takže by mi to ostalo len na doma, kde mám zase kopu iných "dôležitejších" vecí :/ ;)
    Čítačku taktiež nemám, ale to čítanie na mobile mi v škole občas vyhovovalo, akurát, že posledný ročník som sa snažila skôr socializovať ako čumieť do mobilu ;) :D
    A vzdať sa 8 hodín spánku? Fúúú, neviem, ako, v prvom ročníku na strednej som dokázala fungovať aj na 6 či 5 a pol hodinách, ale ja som strašný milovník spánku, takže neviem, neviem..
    Každopádne sa mi ale páči nápad so zlepšením rýchlosti čítania, snáď sa to naučím čím skôr aj ja ;)
    A súhlasím s názorom, že v prvom rade by nás to malo baviť a tie pribúdajúce čisielka už brať len ako bonus či motiváciu ;)

    ReplyDelete
  6. Super tipy a zábavný článok :) Ja si neviem spánku pre knihu urkátiť nikdy, nech je príbeh akýkoľvek zaujímavý :D :D Výzvu na Goodreads nemám, nejako som tomuto formátu vôbec ešte neprišla na chuť. Rovnako som si nestanovila ani žiadny cieľ. Ćítam toľko koľko môžem (popri práci, domácnosti a mojej rodine) a hlavne koľko ma táto činnosť napĺňa. Nikdy sa do čítania netlačím len preto, že na blog som dlho nepridala receniu a podobne. Každopádne sú Tvoje pravidlá fajn a je super, že Ti vyhovujú. Každý potrebujeme nájsť v činnostiach, ktoré robíme svoj vlastný režim a štýl ;)

    ReplyDelete
  7. Ja sa považujem za milovníka kníh, mojim problémom sú však už vyššie spomínané seriály, ktoré som od vysokej začala omnoho viac pozerať. A aj keď si niekedy požičiam 7 kníh z knižnice, tak mi niekedy ležia na stole, pretože častejšie zapnem seriál ako otvorím knihu, ale keď ju už otvorím, tak ju ťažko zatváram :D Skrátka, pre mňa je dôležité tú knihu vôbec otvoriť. Tento rok som na tom dosť zle, nezapojila som sa do výzvy na Goodreads, ale do inej cz a sk knižnej výzvy od Ells a dala som si na začiatok 60 kníh, ale musela som to znížiť na 40, pretože tento rok som proste vyšťavená a keďže som bola aj v končiacom ročníku na VŠ, tak som prečítala viac povinnej literatúry ako tej voľnočasovej, takže som ju do svojho zoznamu ani nepočítala, aj keď aj to je kniha, ale už nemám ani predstavu o tom, koľko kníh to bolo.
    Tiež som skúšala čítať knihy na tablete, ale len pár, pretože si na to neviem až tak zvyknúť, je to skôr taká núdzovka, mne sa skrátka lepšie číta klasická kniha, možno je to tým monitorom. V každom prípade by to bolo miesto nazvyš v batožine a pri cestovaní vlakom, to je pravda :D Čo sa týka audiokníh, tak som si v lete zvykla pred spaním zapínať Malého princa a hnevalo ma, že som nevedela nájsť HP po slovensky :D Dúfam, že sa ku mne raz dostane.

    ReplyDelete
  8. Audioknihy znejú super - len mne tí ľudia, čo to čítajú prídu podľa hlasu takí... umelí, že to počúvať nemôžem.
    V týchto okamihoch padajú audio knihy preč do zabudnutia aj keď by som ich počúvala rada. :D
    Ostatné veci robím podobne ako ty. V mobile mám kindle, aktuálne šetrím na čítačku (dobre, klamem), spánok je naozaj preceňovaný a bohužiaľ, knihy dlhé ako napríklad Hra o Tróny (tú som ani nedočítala, aká bola dlhá), ktorá je Fantasy s malými písmenami a ešte je aj zasadená do stredoveku - pričom má vyše 600 strán - mi len spôsobujú depresie z toho, že ich nedokážem prečítať v priebehu pár dní.
    Veľmi podarený článok. ♥

    ReplyDelete