13 Oct 2015

Komentáre alebo zobrazenia?


Som blogerka, a tak ma logicky zaujíma spätná väzba pri článkoch alebo recenziách. Myslím, že to zaujíma každého blogera, ktorý chce, aby mu blog rástol a ktorý chce vedieť, čo jeho čitatelia radi čítajú. Niektoré články sú populárnejšie a pritiahnu pozornosť viacerých ľudí, iné zase menej. Osobne si však myslím, že trápiť sa kvôli komentárom alebo nízkej zobrazenosti príspevku je zbytočné. Ja sama mám momentálne "suché" obdobie, kedy pri mojich posledných recenziách kričí veľká nula čo sa komentárov týka a zobrazenia príspevkov boli aj vyššie. Trápi ma to? Tak samozrejme, že trochu áno, je to predsa niečo, na čom som pracovala určitý čas a vložila som do toho energiu, ale beriem to skôr tak, že čitatelia chcú niečo iné, a tak rozmýšľam, čo viac môžem priniesť. 

| KOMENTÁRE


Komentáre sú podľa mňa komplikovanou záležitosťou a neviem či správne odzkradľujú záujem čitateľov. Ja sama sa pristihnem, že prečítam celý článok alebo recenziu, ale málokedy zanechám komentár. Ak ma ale niečo naozaj zaujme, snažím sa ho tam dať, aby autor vedel, že sa mi článok páčil. Ibaže ľudia sú rôzni. Niektorí nemusia mať čas na vypisovanie komentáre, niektorí nemusia mať dobrý internet, ako je to v mojom prípade. To však neznamená, že sa im recenzia nepáčila a že ich nepresvedčila o tom, aby si knihu prečítali. 

Komentáre jednoducho záležia na čitateľovi postu. Stresovať sa tým, že bloger nemá dosť komentárov na stránke je podľa mňa zbytočné, pretože niekedy článok nevyvoláva otázky k diskusii a čitatelia sa radšej zdržia komentára, než by mali napísať suché "Hm, pekná recenzia". Aj napriek tomu, že to poteší, ja osobne sa tomu vyvarujem a napíšem komentár naozaj vtedy, keď mám, čo povedať. 

| ZOBRAZENIA STRÁNKY |


Ak sa poznáte s bloggerom už nejaký ten čas, určite ste si všimli číslo, ktoré vám zobrazuje pri jednotlivých príspevkoch. Je to štatistické zobrazenie vášho príspevku, vďaka ktorému by ste mali mať aspoň aký-taký prehľad, koľko ľudí ho prečítalo. Píšem aký-taký, pretože mi známy povedal, že tieto počítadla nie sú veľmi spoľahlivé a počítajú zobrazenia stránky ako sa im zachce. To ja však nemôžem hodnotiť, keďže sa v tom nevyznám. 
Zobrazenia stránky podľa mňa tiež nie sú práve najlepším ukazovateľom obľúbenosti vašich príspevkov, pretože úprimne, ktokoľvek naň môže kliknúť, vám sa posunie číslo nahor, ale znamená to, že si váš príspevok naozaj prečítal a že ho zaujal?  Je síce pekné vidieť, že váš posledný príspevok má stovky zobrazení, zahreje to pri srdci, nebudem sa tváriť, že ja sa na to číslo nedívam s radosťou, ale rozhodne by vás nemalo demotivovať
Po prvé, je to len číslo.
Po druhé, nemôžete si byť istí, že to číslo je presné. 

Týmto článkom nechcem povedať, aby ste sa nesnažili zaujať čitateľov a vykašľali sa na zlepšovanie blogu, pretože však komentáre a zobrazenia sú zanedbateľné. Tak trochu by som si srala do huby, lebo aj ja sa na tieto dva faktory dívam a hrajú v mojom blogovaní určitú rolu. Ide však o to, ako sa k nim bloger stavia. Ja si väčšinou poviem: „OK, táto recenzia nemá žiadne komentáre, aj zobrazení má málo, asi skúsim napísať článok alebo dať recenziu na zaujímavú anglickú knihu, uvidíme či sa to zmení.“. Myslím, že komentáre by mali slúžiť na komunikáciu s autorom o jeho príspevku, pre autora by to mala byť spätná väzba a aj jej samotná absencia o niečom vypovedá. Nemyslím si však, že by to malo byť niečo, čím by sa mal bloger trápiť. Ak to pretrváva dlhšiu dobu, zrejme by som sa snažila niečo zmeniť a sledovala, čo sa bude diať. Všetko totiž  závisí od autora a od kvality a originality jeho príspevkov. Musíme brať do úvahy, že knižných blogerov je v poslednej dobe neúrekom a recenzných výtlačkov tiež, preto treba neustále prichádzať s niečím iným a zaujímavým. Priznávam, že aj ja som mala malú odozvu na recenzie k recenzákom, tie sú väčšinou slabšie, ale nikdy nie takto, ale na druhej strane ma to zobudilo a nakoplo, pozrela som na staršie príspevky, ktorým sa darilo lepšie a inšpirovala som sa. Spätná väzba, ktorou som sa riadila. 

Ako to vnímate vy? Dívate sa, koľko máte komentárov alebo zobrazení stránok či ani na jedno? A ak nemáte blog, snažíte sa komentovať každý článok, ktorý čítate alebo nie? 

11 comments :

  1. Znižovanie komentárov a zobrazení... hm... keby som nejaké mala, tak aj sledujem, či mi klesajú alebo nie. :D (To je ten fenomén, keď máte nový blog a čítate knihy, o ktoré väčšina ľudí nezakopne)
    Ale v niečom máš pravdu. Tak tragicky to nevnímam (som zvyknutá na nulovú pozornosť od čitateľov), ale na druhej strane nesmierne poteší, keď si nájdeš pod výtvorom/článkom/recenziou pár slov, či už je to klasické "super recenzia" alebo zárodok "plodnej debaty".
    Takže hej, niekedy to kontrolujem a nie vždy som výsledným číslom nadšená, ale je to len číslo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aj ja som tam bola a začiatky sú ťažké, ale ono sa to časom zlepší :) Ale je fajn že sa tým nejak netrápis lebo zo začiatku je to ťažké. Ja sama som chcela na začiatku skončiť lebo som nemala komentáre :D

      Delete
  2. Možno to vyznie ignorantsky, ale ja píšem články a recenzie len o tom, o čom chcem ja. Píšem o tom, čo mi príde zaujímavé alebo len o tom, o čom by som sa rada s niekým porozprávala (keďže mojich kamarátov knihy zaujímajú minimálne). :D A nezamýšľam sa nad tým, koľko komentárov budem mať či koľko zobrazení... Na čísla sa vôbec nepozerám. Neviem teraz, či to je zle alebo dobre. :D
    Komentáre ma síce vždy potešia, ale podľa seba viem, že málokedy mám čas, internet alebo aj chuť sa k niečomu po prečítaní vyjadrovať, takže by bolo odo mňa pokrytecké a asi aj hlúpe byť nahnevaná alebo zúfala, keď niekto niečo neokomentuje.
    Jednoducho, ak ťa blogovanie baví, tak bloguješ. Nech sa nedeje, čo sa deje, aj keby si tvoj blog čítala len tvoja mamina. (Týmto pozdravujem svoju maminu, ktorá sa nejakým zázračným spôsobom dostala k môjmu blogu a teraz mi vždy po publikovaní nejaké článku nezabudne povedať nejakú pripomienku v štýle: "Ty nie si normálna! Videla som tvoj článok, ktorý si pridala o pol 4 ráno. Pol 4! Dúfam, že ti tie kruhy pod očami za to stoja." :D I luv Y, mum. Nikdy ma nesklameš. :D ♥)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak podľa mňa je základom publikovať to čo ťa zaujíma. Inak to nemá zmysel.
      Hej komentovať mám problém aj ja hlavne kvôli tomu netu :D
      Máš super maminu! :D :D Tá moja len matne vie o blogu :D

      Delete
  3. Mám podobný názor ako ty. Podľa mňa sú zhliadnutia a komentáre fajn, potešia, pohladia dušičku, ale nie vždy sa dá niečo napísať k danému článku alebo recenzii. Väčšinou to aspoň "opáčnem" cez gmail účet. Aby bola nejaká odozva, no to tiež nie vždy.
    Najmenšie zhliadnutia majú knihy, ktoré sú úplne neznáme, aspoň z mojej skúsenosti, čo ma mrzí, lebo aj "nebestsellery" sú kvalitné. Osobne si na nejakú knihu pozriem len zopár recenzíí a potom už žiadne, lebo si myslím, že som sa toho dozvedela už dosť :)
    Ale áno, ako vravíte aj s Lili, ide len o čísla. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaujímavé ja mám zase väčšiu odozvu na anglické novinky ako na aktuálne preložené novinky :D Ale to asi závisí aj od čitateľov :)

      Delete
  4. Osobně mi udělá strašnou radost, když mám u nějakého článku hodně komentářů. Znamená to, že se čtenářům líbil, a jestě si dali tu práci ho okomentovat. :) Naopak když komentáře nejsou, je to přesně jak píšeš - nikdy nemůžeš vědět, jestli článek stojí za houby, nebo je tak výstižný, že k němu nikdo nemá co říct. Zobrazení už tolik neřeším, protože to je podle mě jedna velká náhoda - kdo je zrovna online, když článek hodíš na fb, kdo zrovna ten den zapne blogger a projede zeď.. ale o samotném článku to moc nevypovídá. :D Spíš víc sleduju poměr zobrazení a komentářů. :) Já sama se snažím okomentovat každý článek, který přečtu, právě proto, že vím, že zpětná vazba vždycky udělá radost. I kdyby to bylo jen "pěkný článek" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja som sa snažila komentovať v lete a aj sa mi to darilo, ale prišla som na internát kde nemám internet na izbe a som rada že aspoň prečítam články :( Ale myslím že komentár urobí radosť každému, ale zase je tam ten problém že nie každý ho napíše.

      Delete
  5. No, ja to beriem trocha inak. Ja som drvivú väčšinu dňa prihlásená na svojom pracovnom gmail účte a komentovanie recenzií pod mojím knihoblogerským menom znamená log out - log in. No, priznám sa, na to som väčšinou lenivá a preto najviac komentujem veci cez FB. Alebo lajknem post s recenziou, ktorá sa mi páčila. Veľakrát ani nemám čo k recenzii povedať, pokiaľ som knihu ešte nečítala, okrem obligátneho "fajn recenzia, nalákala si ma". Mňa už naláka aj tvojich 5 hviezdičiek na GR, ale recenziu od teba si veľmi rada vždy prečítam, ale komentujem iba sporadicky. U niektorých blogerov mám ale problém s dĺžkou recenzie, ak je to príliš dlhé, tak to proste naozaj nečítam. Ale mám okruh blogerov, od ktorých prečítam fakt všetko, pretože ma baví ten štýl písania a taktiež už k nim mám vytvorený určitý vzťah a tak ich beriem ako kamošov a nie ako blogerov, ale tiež nekomentujem každý ich článok. Dobré sú tieto články k téme, v ktorých si bloger potvrdí kontakt s čitateľom a dá možnosť čitateľovi vyjadriť názor na vec, nie na písanú recenziu. Bože, zastavte ma niekto :) Koniec prednášky :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám rovnaký názor niekedy sa recenzia nedá veľmi komentovať a často krát je aj problém s tým že je to recenzak a ak čitateľ videl jednu alebo dve recenzie ostatné ho nemusia zaujímať. Ja by som ale tiež viac uvítala týchto článkov na určitú tému kde sa môžem vyjadriť a porozprávať s autorom ale žiaľ niekedy čakám na odpoveď a nedočkám sa jej čo ma trochu zamrzí :/

      Delete
  6. čo sa týka tých počítadiel zobrazení, všetky zadarmo, ktoré sú dostupné na platformách toplist či tie, ktoré používa blogger sú "pofidérne". ono reálne ti to ráta každé načítanie stránky, tak isto aj s celkovým zobrazením blogu. Môžem refreshovať donekonečna a číselko mi porastie. bullshit. takže tie zobrazenia nie sú veľmi objektívne. komentáre sú fajn, ak tvoja klientela číta poriadne tvoj blog a ty čítaš ich, myslím si, že komentár je dobrá spätná väzba. ja nechávam komentár ku každému článku, ktorý prečítam, pokiaľ sa teda jedná o blogy, ktoré followujem. Inak si dosť vyberám, komu komentujem, a to odráža aj to, že sa mi nevracia veľa návštevníkov na blog, predpokladám :)

    ReplyDelete