18 Sept 2014

Zo života študenta | Útulné bývanie pod mostom


Keď idete študovať do iného mesta na výšku, samozrejme, že vás zaujíma, kde budete bývať. Teda, neviem ako to je na iných výškach na slovensku, ale na UK to funguje tak, že prváci dostávajú intrák automaticky, čiže sa nemajú čoho báť (dokonca som počula, že niektorí bratislavčania ako prváci si požiadajú o intrák a aj ho dostanú, neviem či to je pravda, ale ak hej, tak je to poriadne svinstvo). Horšie je to, keď ste končiaci prváci alebo druháci, kedy na UK nemáte najmenšiu záruku, že intrák dostanete. Teda, ak sa výborne učíte a nedajbože ešte máte aj čas na mimoškolské aktivity, za ktoré získate drahocenné body, no a pokiaľ to máte domov viac ako dve hodiny, tak ste vlastne vyhrali.


Pravdou však je, že nie každý sa učí na samé A-čka, pretože úroveň štúdia je celkom vysoká a ak
využíva človek všetok voľný čas, aby sa učil/spal/ stretol sa s kamarátmi, nemá čas na žiadne mimoškolské aktivity, teda nedostane žiadne body na vyše. Bohužiaľ, ja patrím do druhej skupiny. So známkami som spokojná, pretože najhoršia známka, akú môžem dostať je stredoškolská trojka a tú som ešte nedostala. Ide však o to, že na to, aby človek dostal, je to aj tak málo

Začnem, ale minulým rokom, kedy som skončila prvý ročník a mala som nastúpiť do druhého. Vtedy som ešte nevedela, ako je to s intrákom a myslela som, že ho dostanem. Nedostala. Chytila ma panika a zháňala som byty o sto šesť, dala som si inzeráty, až som nakoniec skončila s desiatkami ponúk a nevedela som si vybrať. Nakoniec som však šla na byt ku kamarátke a po dvoch týždňoch sa presťahovala na intrák, pretože som ho dodatočne dostala. Byty v Bratislave nie sú lacný špás, mala som výhodu, že som bola u kamarátky, kde som platila 120€/m. a bola som v centre mesta. Áno, je pravda, že tá izba bola veľkosti špajze a zmestila sa do nej len poschodová posteľ a pod ňou som mala stolík a menšiu komodu, ale hlavne, že som mala kde bývať a bolo to blízko školy. Nakoniec som sa teda ale presťahovala na intrák, kde som celý rok bola na izbe sama, ale na bunke s ďalšími deviatimi babami (mimochodom, baby sú zrejme väčšie bordelárky ako chalani, lebo vyťahovať dlhé čierne vlasy z odtoku nie je nič príjemné). 

Tento rok som však mala lepší priemer, mala som viac bodov a bola som o niečo vyššie na zozname. Vedela som, že nedostanem intrák na prvý šup, ale dúfala som, že aspoň pri ďalšom rozubytovaní. Nie, ani to sa nedialo. Tak som s malou dušou dúfala, že do začiatku školského roka dodatočne ten intrák dostanem. Bola som už aj na zápise a po intráku stále ani chýru ani slychu. Tak som sa na konci augusta dala hľadať byt, pretože niekde bývať musím. Lenže po ponukách ubytovania sa akoby zľahla zem a ja som nemohla nájsť nič, čo by mi vyhovovalo (áno, vtedy som mala ešte aj nároky, keby som vedela, ako situácia dopadne, nerozmýšľam a skočím po prvej ponuke, z ktorej mi odpísali). Stalo sa aj to, že som ženskej napísala, že mám záujem, ale ona mi už nenapísala, pretože tak sa slušne oznamuje, že ponuka neplatí a teda izbu dali niekomu inému. 
Lenže nastal týždeň pred nástupom do školy a ja som sa uchýlila k poslednej možnosti a to ubytovne. Áno, nie je to lákavé, ale tak radšej tam, ako bývať pod mostom SNP s ktovieakými bezďákmi. Obvolala som asi 5 ubytovní, ktoré už boli natrieskané študentami. To viete, kde 394 študentov nedostane intrák a nie sú byty, tak sa to nahrnie do ubytovní. Našťastie som ešte jednu
našla, budem na jednotke izbe, dokonca s telkou (nieže by som ju pozerala). Je to síce ďalej od centra, ale aspoň nebudem musieť prestupovať.

Dosť ma však naštvala celá tá situácia s intrákmi. Ja viem, že je to zrejme tým, že jednu časť rekonštruujú a je to všetko milé a pekné, ale nechápem, načo si škola naberie toľko prvákov, keď vedia, že nebudú môcť všetkých študentov ubytovať? Prečo? Aha, viem, peniaze. Neviem, jednoducho sa mi to zdá nefér, keď vidím kamarátov, ktorí sú až z Košíc a nedostali intráky a nemali také šťastie s ubytovňami ani s bytmi ako ja. Čo majú teraz robiť? Chcú študovať ale nemajú kde bývať a 12 hodín cestovať každý deň je nemysliteľné. Je to nefér voči študentov, ktorí na škole strávili už nejaký ten rok a chcú sa venovať svojmu štúdiu, ale komplikuje im to otázka ubytovania. Minulý rok to nebolo také zlé, no tento rok to vidím, že každý je z toho trochu v prdeli. Ja osobne zle znášam stres a keď sa nabalí fakt, že tento rok štátnicujem, robím bakalárku, prenášam jeden ťažký predmet a ešte musím riešiť aj to, či budem mať kde prespať, to už je na mňa trochu veľa. Niet divu, že sa mám chuť na všetko vykašľať. Ešte sa ani škola nezačala a už sa to pekne začína. 

Ak študujete niekde inde, ako je to u vás s intrákmi? Vy, čo študujete v Čechách, máte tiež takéto problémy s intrákmi, alebo dokonca väčšie? Budem rada, ak sa podelíte o vaše skúsenosti :)

15 comments :

  1. Fú :D ako dobre že ja to ešte nemusím pár rokov riešiť...každopádne nezávidím :/

    ReplyDelete
  2. Wou, tak toto znie fakt desivo. Ja som mala trápenie s tým, kde budem bývať v Prešove a pritom je to také pidi mesto. Ísť do Bratislavy a nezohnať ubytovanie tam, tak som hneď späť doma zalezená pod posteľou asi. Povedz mi aspoň to, že ak bývam na druhom konci Slovenska, tak sa nemám čoho obávať :D, lebo o rok tú Blavu zvažujem - ak ma vezmú, ehm :D. Na prd je hlavne to, že človek ako prvák internát dostane, takže je trochu sebavedomý a nebojí sa, že by sa to v druhom ročníku mohlo nejako zmeniť a potom bum, musí riešiť, kam hlavu zložiť. Ja som mala v druhom ročníku šťastie a podarilo sa mi vybaviť intrák (cez tretiu osobu), ale v treťom som dochádzala a nebola to žiadna sranda ísť z dvojhodinovej cesty na dvojhodinovu prednašku a po dvoch hodinach čakania na bus ísť domov, lebo sme mali len jeden predmet počas celeho dňa. A nedávno som počula v rádiu, že na Prešovskej zase nedostalo intrák asi 790 študentov - tí tam na študentov zjavne nemajú žiadny filter :D Želám ti však pevné nervy, nech sa to rýchlo všetko upokojí a ty sa môžeš konečne sústrediť na to, čo je podstatné :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ti poviem, pre nich je jedno odkiaľ si, môžeš bývať aj 8 hodín od Blavy a pokiaľ nemáš dostatočný počet bodov/nie si prváčka na Bc. alebo Mgr. , tak máš jednoducho smolu. Všetko je to o prospechu, čo je celkom blbé, pretože sa vlastne študenti učia dobre len preto, aby dostali intrák a to nie je tá pravá motivácia si myslím.
      No ja som zvažovala každodenné dochádzanie (3 hodiny tam) ale to by som zomrela a cena je rovnaká ako za noc v ubytovni, tak to radšej prespím.
      790 študentov? :O Tak to je na tom Bratislava celkom dobre, ale mám taký dojem, že u nás tiež nemajú filter. Doteraz nepochopím, prečo každý rok berú 80 psychológov? A ich štúdium je také ľahké, že z nich ani veľa počas štúdia neodíde, takže vlastne zaberajú miesto pre tých, čo naozaj na škole drú a potom nemajú kde bývať.
      ďakujem, dúfam, že čoskoro sa budem stresovať len skúškami a bakalárkou :)

      Delete
  3. To je strašné. A teraz vôbec nebudeš mať intrák a zostaneš v tej ubytovni? :O :O Ja sa normálne teším, že to nemám do Nitry tak ďaleko. Akurát som nasratá len na to, že nám dali nejakú hodinu, čo sa končí až o ôsmej večer, ale oproti tomu je to nič.
    Však keby si veľmi súrne nemala kde byť, môžeš dojsť aj ku mne. Nenechám ťa predsa pod mostom :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ak nedostanem intrák, tak budem hľadať privát, lebo tá ubytovňa je nehorázne drahá :/
      Ďakujem, keď bude najhoršie, zavolám ti :D

      Delete
  4. Ja som začínala štúdium VŠ v Blave, ale odtiaľ som prchla do Prahy. Blava nemala úroveň, bývala som na Mladej Garde, kde vtedy boli ešte sprchy v suteréne bez poriadnych dverí, pravideľne tam padala na hlavu navlhnutá omietka a po zemi sa váľali mŕtve potkany. A aj o takýto intrák bola riadna bitka, pretože študenti nemali na výber. V Prahe to bola iná káva, super ubytko som dostala bez problémov. Síce to nebolo hneď pri VŠ, ale bolo to blízko lesoparku, pred intrákom obrovská lúka, kde sa dalo na deke posedieť a dať pivko a pokecať. Paráda. Som nesmierne rada, že som z Blavy utiekla pri najbližšej možnej príležitosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To ti teda závidím :) Ja som po prváku mala zajačie úmysly, ale povedala som, že som sa dala študovať, tak to doštudujem, lenže po tejto skúsenosti mám takú veľkú chuť odísť, až to nie je normálne.

      Delete
    2. Inak, ešte ďalšia výhody Prahy: veľmi ľahko nájdeš brigádu v prváku/druháku alebo spoluprácu s firmou vo vyššom ročníku štúdia. Neváhaj... ber nohy na plecia :) Aj keď, pri tvojom obore to asi bude musieť byť tá Blava :(

      Delete
  5. Nuž to ti nezávidím. Mám zopár kamarátov v BA, ale netušila som, aké sú kritéria na získanie internátu. Ak sa tam môžu dostať Bratislavčania, tak to je totálne nefér... Neviem si predstaviť, že by som nemala kde bývať. To je úplne strašné

    Ja som sa dostala na privát s kamoškou, čiže som v pohode. Ale na MUNI sa intráky získavajú klikacou súťažou → spustí sa možnosť prihlasovania v systéme a kto skôr klikne, ten skôr má. Ak je z čoho vyberať a nespadne systém. Navyše, prváci sa mohli prihlasovať od určitého času v júli, pričom všetky ostatné ročníky sa mohli prihlasovať už od apríla, teda prvákom tam toho veľa neostalo (rozhodne nie tie najlepšie intráky), ale zatiaľ sú všetci moji spolužiaci s internátmi spokojní a zopár ich je tiež na privátoch. Tak asi nikto nemá takýto problém ako ty.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to majú férový systém. Ale zase na byte to budeš mať zrejme lepšie, hlavne ak ideš s kamoškou, budeš môcť v kľude študovať :)

      Delete
  6. Panebože, no tak to asi aby som sa teraz už pripravovala na tie nervy...aj keď, dúfam, že ma zoberú na VŠ do Brna a síce, ktovie ako to tam celé funguje (a možno nakoniec sa tam na rozdielnych fakultách streteneme kamarátky a možno skončíme na nejakom spoločnom byte...ale ako, hej toto viem že u nás je tá situácia na dve veci - sesternica, keď študovala na VŠ tak dokonca jediný internát čo zohnala bol nejaký v strašnom stave a ešte k tomu stredoškolský..ale bola rada, že mala a teda ani sa jej nečudujem, keď vidím ako zle to tu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak ťa zoberú do Brna, určite choď tam, bez premýšľania... ja som nemala odvahu hlásiť sa do čiech a zrejme som mala :D

      Delete
  7. Teda, to jsou nervy, nezávidím. Já jsem vybírala VŠ tak, abych nemusela z domova. Jakožto Pražačka to mám v Praze jednoduché, takže se o internáty nemusím starat. Ne naposled si říkám: díkybohu za Prahu (a za metro, zbožňuju metro). Přeju hodně štěstí do nového školního roku :))

    ReplyDelete
  8. Ja som tento rok takisto ako tretiačka, síce na SZU internát nedostala a polku prázdnin som strávila v depke z toho, že budem bezdomovec, nakoniec však na radu spolužiačok, som sa dostala na stredoškolský internát. Bude to síce o trochu horšie ako na starom internáte a budem musieť dochádzať, ale nejako to už hádam zvládnem. A tebe tiež držím palce :) nech sa darí :)

    ReplyDelete