10 Feb 2014

Môj miláčik Kindle 5


Dnes by som rada hovorila o mojom malom zázraku - čítačke. Mám ju už niečo vyše roka, ale vôbec mi to tak nepríde. Skôr by som povedala, že ju mám už celú večnosť a úprimne, život bez nej si neviem predstaviť. Matne si spomínam, ako som ešte anglické knihy čítala na počítači a šialene ma z toho boleli oči.

Ale vtedy som ešte o čítačke ani nesnívala. Vlastne, uvažovať o nej som začala až vtedy, keď ju mala Lyn. Začala básniť o tom, aká je to skvelá vecička a strašne som jej závidela. Ale úprimne, ktorý knihomoľ nie, všakže? A tak som začala plánovať, že si na ňu našetrím, až som nakoniec bola príjemne prekvapená, keď som ju našla pod stromčekom. 


Videla som na nete mnoho článkov, kde sa porovnávali klasické knihy s tými elektronickými a môžem povedať, že novej knihe, jej vôni, tomu ako vám padne do rúk, sa nič nevyrovná. Nebojím sa, že by som vďaka čítačke zanevrela na papierové knihy, ale na druhej strane, vďaka čítačke mám možnosť prečítať oveľa viac kníh než by som bez nej. Mám v nej asi stovku kníh, takže keď cestujem vlakom do školy, môžem si vyberať z veľkého množstva podľa toho, na čo mám chuť a nemusím sebou vláčiť veľké kvantum ťažkých kníh. V tom je veľká výhoda. 

Využívam ju hlavne aj kvôli škole. Mám veľa predmetov, na ktorých musíme čítať, či už je to anglická literatúra alebo slovenská, a samozrejme, náš to read list je pekne veľký a naprataný všetkým možným. Navyše, naša slovenská seminárna knižnice je taká bohatá na výtlačky, že vždy keď tam prídem, tak tam nič zo zoznamu nemajú. Vtedy ďakujem za zlatý fond a čítačku. To isté platí aj pre anglické knihy, pretože keď má sto študentov čítať tú istú knihu a v knižnici sú len štyri výtlačky, je to trochu komplikované. 

Keď som otvorila škatuľu, bola som prekvapená, aká je tenká a malá a ako super sa drží a ovláda. To bola láska na prvý pohľad. Na amazone som už bola registrovaná, takže som šla na ich stránku, urobila som pár klikov a teraz vždy keď nakupujem na amazone, knižky mám ihneď v čítačke. Nehovoriac o tom, že ebooky sú lacnejšie ako normálne knihy a niekedy na amazone dokonca natrafím na e-knihy zadarmo, hlavne ide o klasickú literatúru, ktorá sa mi hodí do školy.

Na jednej strane chápem tých, ktorých čítačka nezaujala, keby som ju nepotrebovala do školy, zrejme ani mňa by veľmi nechytila.... dobre, možno preháňam. Ide však o to, že každý preferuje niečo iné. Moja knižnica sa však rozrastá aj napriek čítačke, čomu som rada, ale bez čítačky pomaly ani nevyjdem z domu. Musí byť stále v mojej kabelke, pretože nikdy neviem, či sa nebudem nudiť a ako lepšie vyplniť čas ako čítaním kníh. Predovšetkým tie dvojhodinové pauzy, ktoré mám medzi jednotlivými prednáškami. Vtedy by som bez čítačky umrela asi nudou. Alebo by som sa učila, ale tak zle na tom ešte nie som. 

A čo vy? Vlastníte čítačku alebo ste rozmýšľali o jej kúpe? Alebo, naopak, vás to neláka? 


10 comments :

  1. Super článek, mám to úplně stejně. :) Čtečku mám už pár let (mám Kindle 3), protože jsem ji chtěla právě kvůli škole, ale čtu tam samozřejmě i spousty dalších věcí jen tak pro zábavu. Co se mi líbí konkrétně na Kindlu je taky to, že si můžeš stáhnout aplikaci do mobilu a taky třeba do tabletu, propojit si účet a číst prakticky úplně kdykoliv, i když třeba náhodou nemám zrovna čtečku s sebou, protože jsem dopředu nevěděla, že by se mohla hodit. Takže vlastně jakýkoli nenadálý prostoj a čekání můžu zaplnit čtením. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Áno, na to som akosi zabudla. Ja mám kindle aj na počítači a mala som aj na mobile, ale potom mi to akosi začalo mrznúť, tak som si to musela vymazať. :/

      Delete
  2. Tak tak, taky jsem už na blogu pěla ódy na Kindle, zaslouží si to :) A hrozně se mi líbí slovo čítačka, hned bych to brala místo naší čtečky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Práve tvoj článok o Kindle ma inšpiroval napísať ten môj, lebo som si uvedomila, že som sa ešte nepochválila :)

      Delete
  3. Moc mě čtečka nelákala, ale poslední dobou o ni všichni básní, tak přemýšlím, že bych si časem taky mohla pořídit. Na tisknuté knihy stejně nic nema. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je pravda, vôňa kníh a ten pocit, keď ich človek drží v ruke, to nič neprekoná :)

      Delete
  4. Ja som dostala Kindle Paperwhite na narodeniny, s čítaním na počítači sa to nedá ani zrovnať, dnes som na ňom prečítala prvú knihu (Fangirl od Rainbow Rowell), naďalej sa budem snažiť zháňať moje obľúbené knihy aj v knižnej podobe ale čítačka je nesmierne praktická vec :) Tiež musím čítať veľa do školy, zvlášť keď som si teraz zapísala asi 3 alebo 4 literárne semináre ˇ_ˇ"
    Neviem ako som to doteraz zvládala na tom počítači :D Už by som sa bez tej čítačky nevedela zaobísť.

    http://happystarfish.tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiež si neviem predstaviť, že by som to mala všetko čítať na počítači, čítačka je jednoducho veľký pomocník :)

      Delete
  5. Teraz, keď som si prečítala tvoj článok, ma čítačky dosť zaujali... :)

    ReplyDelete
  6. fajny článok :)
    Ja nad čítačkou (tiež Kindle) veľmi uvažujem ( aj snívam) lebo na mobile či tablete ( alebo PC) to fakt nie je ono... no nejako mi to zatiaľ nevychádza... snáď časom :)

    ReplyDelete