18 Nov 2012

Lauren DeStefano: Horúčka (Záhrada večnosti #2)

Rhine s Gabrielom síce utiekli zo sídla, ale zlo im stále dýcha na chrbát. 
Po úteku sa dostanú do ďalšej pasce - do zvráteného lunaparku, v ktorom stará kupliarka dozerá na svoje dievčatá. Rhine a Gabriel sú odhodlaní dostať sa na Manhattan - do bezpečia k Rhininmu dvojčaťu Rowanovi. Cesta tam je však dlhá  a plná nástrah. Vo svete, kde sa mladé ženy dožívajú len dvadsať rokov a mladí muži umierajú ako dvadsaťpäť roční, je čas nesmierne cenný. Najhoršie však je, že sa im nepodarí uniknúť Rhininmu svokrovi Vaughnovi, ktorý si zaumienil za každú cenu priviesť Rhine naspäť do sídla.

V horúčke sa opäť stretávame s Rhine, ktorá netúži po ničom inom ako po slobode. A veruže sa jej podarí ju získať. Teda aspoň na chvíľu. Spolu s Gabrielom sa vydáva na cestu za svojím domov, chce nájsť svoje dvojča a dúfa, že sa všetko vráti späť do správnych koľají. Ale všetko sa pokazí už na začiatku, kedy po úteku z Lindenovho domu spadnú do Madaminho lunaparku. Odvtedy ich stretáva jedna prekážka za druhou.

Prvá čas s názvom Pasca, ma neskutočne dostala. Autorka napísala príbeh, ktorý vás zamrazí do špiku kostí, ledva pri ňom dýchate. Aspoň ja som mala také pocity. Práve preto som sa neskutočne tešila na druhú časť a mala som dosť vysoké očakávania. Možno práve tu bola chyba. Na to, ako veľa som čakala, som dostala takmer polovicu.
Nepovedala by som, že druhá časť je zlá, to nie, len sa autorke nepodarila tak, ako som čakala. Rhine a Gabriel sa vydávajú na cestu, no v prvej polovičke knihy som akoby ani nedávala pozor. Uvedomovala som si, čo sa deje, ale akosi ma to nevzalo. Možno to bolo tým, že sa autorka snažila až moc vykresliť Rhinine halucinácie, všetko bolo potom akési zahmlené a ja som nevedela, čo si o tom myslieť.

Avšak v druhej polovici sa to zvrtlo, autorka sa posnažila a predviedla nám desivú šou so správcom Vaughnom v hlavnej úlohe. Dostaneme sa do jeho suterénu, ktorý je oveľa horší ako predstieraná dokonalosť na poschodí jeho domu. Na povrch vypláva toľko tajomstiev, až som v nemom úžase sledovala, koľko je toho ten muž schopný. Na druhej strane, dalo by sa povedať, že je to moja obľúbená postava, je neustále presvedčený o svojej pravda a pre svojho syna by dokázal urobiť hocičo, dokonca aj zabiť svoju vlastnú vnučku.
Nedá mi ešte nespomenúť Gabriela, pre ktorého bol skutočný svet za dverami Vaughnovho domu ako peklo. Bol do neho surovo hodený bez toho, že by ho niekto pripravil na to, čo má očakávať, no aj tak to nakoniec ustál a dokázal prežiť. Bol Rhine po boku, staral sa o ňu keď jej bolo najhoršie. V istých chvíľach bol nazlostený, ani sa mu nečudujem, ale všetko sa dalo do poriadku. Zdalo sa mi, že ako postava, on sa z nich zmenil najviac.

Aj napriek tomu, že niektoré časti sa autorke podarili menej, niektoré viac, kniha sa mi ako celok páčila, užila som si. Nie tak veľmi ako prvú, ale predsa len užila, preto dávam knihe hodnotenie 4/5:
Zároveň by som chcela poďakovať vydavateľstvu FORTUNA LIBRI za poskytnutie recenzného výtlačku. Pokiaľ by ste o knihu mali záujem, nájdete ju aj na stránke vydavateľstva TU

6 comments :

  1. Rada by som si túto časť prečítala, jednotka sa mi veľmi páčila 8)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: jednotka bola veľmi dobrá, dvojka už trošku menej, ale stále to bolo super :)

    ReplyDelete
  3. Prvý diel bol perfektný. Pokračovanie si prosím na Vianoce. :)

    ReplyDelete
  4. Simone: aj pokračovanie stojí za to :)

    ReplyDelete
  5. Jednička se mi líbila a na dvojku se už těším. Jsem zvědavá jak bude příběh pokračovat. Hezká recenze! :)

    ReplyDelete
  6. JuliaR: ďakujem a dúfam, že sa ti aj dvojka bude páčiť :)

    ReplyDelete