17 Nov 2012

Katie McGarry - Pushing The Limits

Nikto presne nevie, prečo sa z Echo Emersonovej, populárneho dievčaťa s ešte populárnejším priateľom, stal outsider so strašidelnými jazvami na rukách. Dokonca ani Echo si nepamätá celú pravdu tej strašnej noci. Jediné, čo vie je, že chce, aby sa všetko vrátilo do starých koľají. No keď sa zjaví Noah Hutchins, neskutočne sexy, dievčatá využívajúci samotár v čiernej koženej bunde, jej život sa uberá úplne odlišným smerom. No so všetkými tými tajomstvami, ktoré obaja majú, byť spolu je pre nich skoro nemožné. 

Echo a Noah sú úplne odlišní ľudia, ktorí sa na chodbe ledva obdarujú letmým pohľadom. Ako je teda možné, že si tieto dve osoby, ktoré očividne nemajú nič spoločné, nájdu k sebe cestu?
Echo ako hrdinka nie je žiadna zasnená Bella, ale ani žiadna odvážna Katniss. Je to "normálne" dievča, ktoré má svoje každodenné problémy. Plus nejaké navyše. Rozhodne to nemá v živote ľahké, ale keby mala, koho by to bavilo, všakže? Echo bolo kedysi populárne dievča, ktoré malo skvelé kamarátky a úžasného priateľa. Jedného večera to však šmahom ruky všetko zmizlo. Problém je však v tom, že si nemôže spomenúť, čo sa stalo. Odvtedy jej život ide dolu kopcom a jediné, po čom túži, je byť opäť normálna. Spočiatku sa jej zdá, že návrat k svojim kamarátkam, získanie svojho priateľa to všetko vyrieši, že to je presne to, po čom jej srdce prahne. Ale je to naozaj tak?

Na druhej strane máme Noaha, ktorý je navonok drsný outsider, no v hĺbke srdca sa snaží vyriešiť situáciu so svojimi dvoma malými bračekmi. Rovnako ako Echo, ani on to v živote nemal ľahké. Presúval sa z jednej náhradnej rodiny do druhej, zakaždým objavujúc sklamanie za sklamaním. A aj keď sa pri stretnutí s Echo zdá, že sú obaja z inej časti vesmíru, je tu jedna vec, ktorá ich spája. Obaja chcú normálny život. Ja som si Noaha veľmi obľúbila, pretože pokiaľ sa do knihy začítate, tak pod jeho pevnou škrupinou nájdete chalana, ktorý sa o osoby, na ktorých mu záleží, dokáže naozaj postarať. Objavíte chalana s veľkým srdcom.
For the last time, I'm not screwing her or anyone else. But call her a cutter again and I'll set fire to every single pack of cigarettes you buy." - Noah
Autorka sa s postavami naozaj pohrala. Vytvorila im minulosť, zázemie, nie práve najlepšie podmienky, čo vás doslova núti s nimi súcitiť a sympatizovať. Noah si nedáva pozor na svoj slovník, to rozhodne nie, ale patrí to k jeho imidžu a zároveň to pri jeho postave pôsobí sexy spôsobom. No aj tak sa nakoniec ukáže, že niekoľko ľudí sa mu dokáže dostať pod kožu a obľúbi si ich.

How am I supposed to schedule appoinments with art galleries if I never plan where we're going?
I'm not stopping you. You can plan. I'll kiss. - Echo&Noah

Pushing the limits nie je román o nehynúcej láske, nie je to román, kde si protagonisti vyznajú lásku na prvej stránke a na druhej už bez seba nevedia žiť. Spoznávajú sa, stávajú sa priateľmi, nahliadajú do života a minulosti toho druhého a pomaly si uvedomujú, že k tomu druhému ich niečo tiahne. To je na tom to najlepšie, autorka sa to nesnaží uponáhľať, čaká na tú správnu chvíľu. Možno by som však povedala, že ich životné udalosti, ktoré ich postretli, vyrovnávanie sa so situáciami v domácnosti, sú dôležitejšie ako samotný románik. Takže nie, nie je to povrchný román, autorka sa snažila zájsť aj hlbšie.

Môžem teda s čistým svedomím povedať, že som každú stránku knihy užila. Pri niektorých scénach som sa rozplývala, pri iných som sa smiala, ale stalo sa aj, že som bola smutná, kvôli situáciám,v ktorých sa Echo a Noah ocitli. Myslím, že Noaha by chcelo stretnúť každé dievča, pretože hoci je hrubý a neotesaný, je to milý chlapec so zlatým srdcom. Navyše, po dlhom čase som bola smutná, že kniha už končí, za čo som bola nesmierne rada, a preto dávam knihe hodnotenie 5/5:

3 comments :

  1. Túto knižku by som si rada prečítala, vyzerá naozaj dobre 8)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: ja som sa k nej chcela dostať už dávnejšie, ale nemala som čas, ale myslím, že nie som jediná, komu sa naozaj páčila, videla som na nete veľa kladných receznií, takže to bude niečo znamenať :D

    ReplyDelete
  3. Moc se mi tahle knížka líbila, jsem ráda, že nejsem sama :)

    ReplyDelete