30 Jan 2012

David Nicholls - Jedeň Deň

Dexter a Emma sa zoznámili na vysokej škole a napriek vzájomnej príťažlivosti sa rozhodli, že zostanú len priateľmi. Dvadsať rokov, počas ktorých sledujeme ich osud, si budú vzájomne prenikať do sŕdc, pomáhať si aj ubližovať, zbližovať sa aj vzďaľovať, aby nakoniec pochopili, že najšťastnejší sú, keď sú spolu. Lenže niekedy môže najdôležitejšie rozhodnutie nášho života prísť príliš neskoro... Román je plný vtipných postrehov, vypointovaných príbehov a skvele zaznamenaných ľudských pocitov dvadsiatnikov, tridstiatnikov a štyridsiatnikov. Na pozadí ľúbostného príbehu autor odkrýva prednosti a nedostatky všetkých generácií naprieč spoločenským spektrom. Ako s postavami zamáva život? Ako naplnia svoje ideály? Kto sa prepožičia kompromisom? 

Tak som sa rozhodla prispieť ďalšou recenziou, tentoraz na neskutočnú knihu, ktorú som dostala ako darček pod stromček, a tou je Jedeň Deň. Prvé čo ma na nej neskutočne očarilo je obálka, krásna a romantická. A príbeh je ešte lepší.

Dexter je bohatý zhýralec, pre ktorého sú večierky a pekné baby základom života. Myslí si, že mu svet leží pri nohách a čaká kým ho objaví.
Emma, je úplne iná. Nedostatok sebavedomia, spisovateľka, ktorá pracuje v mexickom občerstvení a sníva o zmene sveta.
Všetko sa začína 15. júla 1988, kedy sa Emma a Dexter opojení alkoholom spolu vyspia hneď po promócii. Emma dobre vie, akým je Dexter mužom, a preto si nerobí veľké nádeje. Každá kapitola znázorňuje jeden rok v živote Emmy a Dextera. Aj napriek tomu, že je medzi nimi toľko rozdielov, dobre si rozumejú a zatiaľ, čo je Dexter v zahraničí a cestuje naprieč svetom, píšu si listy. Emma síce vie, čo chce v živote dosiahnuť, ale nedarí sa jej to, čo je vždy uberá na šťastí. Dexterovi je jedno, kam ho vietor zaveje, hlavné je, aby mal dostatok alkoholu, cigariet a dievčat. To je jediné, čo ho zaujíma. V Taliansku si krátko po promócii síce nájde prácu ako učiteľ angličtiny, ale pre pomer so študentkou ho vyhodia a on cestuje ďalej.

 
Na knižnom trhu je priveľa romantických kníh, ktoré by som povedala sú na jedno kopyto. No Davidovi Nichollsovi sa podarilo predostrieť príbeh, ktorý je dosť reálny na to, aby sa mohol skutočne niekde v Londýne odohrávať. Žiadne prehnané klišé typu "nemôžem bez teba žiť", "zomrel by som pre teba". Je to len skutočný vzťah muža a ženy, ktorí si po pätnástich rokoch uvedomia, že sú ako stvorení pre seba. No skôr ako na to prídu, musia zniesť ťažkosti v podobe nudného vzťahu s nudným komikom, nárast slávy pri povolaní moderátor ale aj krutý pád do neobľúbenosti divákov, milenecký pomer so šéfom, manželstvo a otcovstvo.

Počas tých mnohých rokov priateľstvo Emmy a Dextera nie je vždy práve ideálne. On ju berie ako samozrejmosť, keď ho straší samota a znechutenosť sebou samým. Ona neustále verí, že sa Dexter zmení.
No aj napriek tomu sa z nich stane Em a Dex, Dex a Em, ako si hovorievali. 

Davidov štýl písania bol taktiež dobrý. Žiadne preumelkované situácie, ale čistá pravda, pri ktorej som mala niekedy pocit, akoby sa naozaj stala. Akoby opisoval vlastnú skúsenosť, no možno je to len môj dojem. Kniha sa číta naozaj ľahko, plynie stránka za stránkou a ani si neuvedomíte, 400 strán je fuč. Jediné, čo by som možno knižke vytkla je, že sa dosť dlho rozbieha, ale nakoniec aj tak príjemne prekvapí. Kniha je plný životnýck skúseností a má v sebe z každého trochu, láska, sklamanie, priateľstvo a smútok. Poukazuje, že nie všetko na svete ide presne tak, ako by sme chceli, že nie všetko sa nám môže podariť. Ukazuje, že keď ste hore, zákonite musíte klesnúť a niekedy klesnete poriadne hlboko. Je to knižka skutočného života
Moje hodnotenie: 4/5
Knižka sa mi strašne páčila a dalo by sa povedať, že je jedným z mojich najlepších tohtoročných darčekov, no aj napriek tomu jej dávam len o bod menej ako je plný počet. Ak by vás moja recenzia zaujala a mali by ste chuť knižku si kúpiť, máte možnosť tak urobiť TU.

No comments :

Post a Comment