31 May 2014

Jamie McGuireová: Prozreteľnosť alebo kniha, ktorá ma obrala o všetky nervy

Autorka: Jamie McGuireová
Originálny názov: Providence
Séria: Prozreteľnosť, diel prvý
Goodreads: 4,06
Slovenské vydanie: Yoli, 2014
Vysokoškoláčka Nina krátko po smrti milovaného otca spoznáva sympatického, trochu tajomného mladíka. Čoskoro sa ukáže, že ich stretnutie na autobusovej zastávke nebolo náhodné. Jared Ryel ju pozná lepšie než najbližší priatelia z internátu. Čoskoro medzi nimi preskočí iskra, lenže Jared akoby sa obával naplno prejaviť svoje city, pretože táto láska je z kategórie zakázaných... Jedného dňa Ninu na ulici osloví neznámy muž a dožaduje sa dokumentov o prevode časti otcovho rozsiahleho majetku. Po vyhrážkach od bývalých otcových spoločníkov sa Nina dozvedá, že otec v skutočnosti žil dvojakým životom. Hoci to znie neuveriteľne, zaplietol sa do nebezpečnej hry so samotným peklom. Temný vojvoda sa dožaduje niečoho, čo im vzal, a Nina spočiatku nemá ani potuchy, o čo ide. Ochrániť ju môže iba Jared, ktorý má neuveriteľné, priam nadľudské schopnosti a s ktorým ju spája viac než priateľstvo.

Čo urobíte, keď sa od vás chalan, ktorý vás priťahuje snaží držať ďalej, aby vás ochránil? No predsa za ním neustále doliezate!


Dovoľte mi predstaviť vám Ninu, obyčajné vysokoškolské dievča, ktoré na prvý pohľad môže vyzerať ako sympatické dievča. No nedajte sa oklamať. Ak by ste zvažovali byť jej priateľkou, pripravte sa na to, že vás bude ignorovať (v lepšom prípade vám odpovie zombie jazykom), pretože bude mať mozog prevarený z toľkého premýšľania o tom super-mega-extra-úžasnom a tajomnom chalanovi Jaredovi. Vravíte si, že to by ste ešte prežili, že taká je väčšina dievčat? No dobre, priateľstvo s ňou ešte prináša hodiny a hodiny utešovania (pretože to dievča jednoducho nevie prestať bučať, keď sa od nej Jared vzdiali na viac ako hodinu) a prázdnych konverzácii, aby ste sa predsa len neurazili, že vám nevenuje pozornosť. V skutočnosti ju ale nebude vôbec zaujímať, kam sa uberá váš život. 
Žiaľ, presne taká mi pripadala hlavná hrdinka románu Prozreteľnosť. Pomaly 24/7 trávila s Jaredom, pretože je to jej spriaznená duša, láska na prvý pohľad a ja neviem čo ešte. Jednoducho nie. Čakáte, že to dievča bude mať aj nejaký život? Že bude mať koníčky? Že bude sebestačná a bude mať rozum? Tak to sa radšej presuňte o "dúm dál". 

Pozrime sa teraz na toho, toľko ospevovaného, úžasného Jareda, ktorý má také vyrysované svaly, že hrbolčeky a jamky budete cítiť aj cez tričko (nerobím si srandu, Nina by bola schopná určiť aj ktorý sa podobá na Mount Everest). Osobne si myslím, že postava Jareda by mala byť bad-ass chlap, ktorý je profesionál (počuješ Jared, pro-fe-sio-nál!) a ktorý neťahá svoje osobné záležitosti do práce. Ale samozrejme, potom by sme sa nedostali k sladkej romantickej zápletke, ktorá tvorí asi tak 80% celého príbehu, nedostali by sme sa k sladkému vyznaniu Jaredových citov už v začiatočných kapitolách knihy. Však načo čakať, že?

Nebola by to správna zápletka bez milostného trojuholníka, kde Ryan je ten chudák chlapec, ktorý môže len túžobne hľadieť na Ninu a správať sa ako totálny kretén (to je ešte slabé slovo, ten chalan ma vytáčal ako nik iný na svete) a pchať svoj nosisko do záležitostí Niny, do jej osobného života, až som sa čudovala, prečo ju neuniesol a nezavrel do klietky, aby bola len a len jeho. Keby ste videli tie výbuchy zlosti, ktoré dostával, keď sa dozvedel, že Nina stretla Jareda a povedala mu Ahoj!


Ninu postrehne v živote veľké nešťastie a samozrejme, keď je na tom najhoršie, zjaví sa on, ako blesk z jasného neba a ožiari tú temnú cestu, na ktorej sa nachádza. Áno, Jared. Zvezie sa s ním taxíkom (aj keď niečo také ako "nenastupuj do auta s cudzími ľuďmi" jej v tom momente nič nehovorí) a je vyrovnaná s tým, že ho zrejme už neuvidí. Ale ona má šťastie a stretne ho znova, dajú si obed a vtedy sa to stane a ona sa do neho zamiluje. Potom nasledujú neskutočne dlhé kapitoly o tom, ako on sa odťahuje, ona ho uháňa, on sa poddá, ona je šťastná, potom jej nezavolá, ona sa oduje, ona reve, on sa odtiahne... to je na dlhé rozprávanie. Do toho však autorka v pozadí zakomponovala aj tajomný príbeh otca Niny a pomaly odhaľuje tie temné tajomstvá. 

Pomaly 240 strán je len a len o tom, aký ťažký majú Nina s Jaredom vzťah. Autorka zrejme chcela dosiahnuť niečo na spôsob Bella + Edward len v trošku inom podaní. Neustále majú nejaký problém, zbytočne si veci komplikujú a ona namiesto toho, aby bola rozumná a urobila, čo je správne, sa správa ako rozmaznané decko a rumázga, kým k nej Jared znova nepribehne.
Keby som však mala byť na mieste Niny, keby som mala chodiť len do školy a ostatok času tráviť s Jaredom a jeho sladkými rečami, ok, sem tam by som sa porozprávala s kamarátkami (ale to tam autorka vsunula len tak aby sa nepovedalo, pretože tie scény nemali žiadny význam), tak by som sa odstrelila po prvom týždni. 
Citové vzťahy medzi postavami? Žiadne, ak nerátame Jareda a Ninu. Autorka na ostatné vzťahy totálne kašle, dialógy medzi Ninou a Ryanom sú tam len pre srandu králikov, možno aby autorka načrtla ľúbostný trouholník (ktorý stojí za starú belú) rovnako nechápem rozhovory s Kim a Beth, pretože občas s Ninou zájdu na kávu, spýtajú sa, čo jej je, ako je na tom s Jaredom, potom príde Pán Úžasný a ona s ním odíde. What´s the point?! Keby autorka vynechala väčšinu scén s kamarátkami alebo s mamou či Ryanom, tak by som nespoznala rozdiel.
Navyše, niektoré opisy scén boli tak mätúce, že som sa na chvíľu pozastavila so spýtavým výrazom na tvári WTF?


Myslím, že z tohto môjho siahodlhého monológu si viete predstaviť, aký je môj názor. Pustila som sa do nej, pretože anotácia znela sľubne (rozmýšľam, že prestanem veriť anotáciam, pretože ma vždy oklamú, teším sa na knihy a nakoniec som sklamaná) a zároveň meno Jamie McGuireová má v knižnom svete určitú váhu. Tešila som sa na tú knihu ako malé dieťa a namiesto toho som ju mala chuť šmariť o stenu už po prvých 50 stranách. To jednoducho nie je s kostolným poriadkom. Videla som však mnoho pozitívnych recenzií, ktoré ma nútia spochybňovať môj názor a možno pre niekoho, kto miluje romantické, sladké príbehy, bude kniha ako uliata. Určite má aj pozitíva, páčila sa mi línia celého toho tajomstva okolo otca Niny a keby sa tomu autorka možno venovala viac, kniha by sa mi viac páčila. Každopádne, ja dávam knihe hodnotenie 1/5:
Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať vydavateľstvu IKAR a ak by ste o knihu mali záujem nájdete ju TU.

5 comments :

  1. Och, mrzí ma, že sa ti to až takto nepáčilo, ono je to asi hlavne o tom, čo (ne)očakávaš... Je fakt škoda, že to skončilo hlavne pri tom ich vzťahu, pretože bol dosť odveci, ale celkovo kniha na mňa neurobila až taký hrozný dojem ako na teba. Inak super recenzia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mňa tiež mrzí, že sa mi to nepáčilo, a to som nemala ani nijaké extra veľké očakávania... jednoducho sme si nesadli :/

      Delete
  2. Jooooj, knižku by som veľmi chcela.. ale keď vravíš o hlavnej hrdinke, tak vyzerá veľmi na nervy lezúca heh :)) také hrdinky moc nemusím a ani to, keď autorka spraví Bad-ass hrdinu, ktorý taký ani nie je v skutočnosti ...
    No uvidíme teda, či sa na ňu pustím, ale asi jo, po Katastrofe, som zvedavá na iný druh čítania od autorky.

    ReplyDelete
  3. Celé zle. :D Ale tvoja recenzia je super. :D

    ReplyDelete
  4. Zase som tu. Vždy si pred napísaním recenzie pozriem, či som jediná, ktorej sa knižka nepáči. Pozriem si, či je niečo, čo som si nevšimla. A možno mi neuveríš, Tvoja recenzia je jediná, s ktorou sa zhoduje môj názor! Všetky sú podobne naladené, podobne pozitívne,ale ja som sa celý čas musela premáhať, aby som knihu dočítala.

    ReplyDelete