16 Oct 2016

Zo zákulisia príbehov #7: Plánovanie príbehu


Ako sa môžete zapojiť do projektu?
- mali by ste sa venovať písaniu a mať blog
- s Moon budeme rady, ak ako titulný obrázok použijete jeden z našich obrázkov
- stačí si skopírovať otázky a odpovedať na ne
- pridajte sa do linkovača, aby sme vedeli, ku komu máme zavítať a prečítať si jeho odpovede

Na čo je tento projekt dobrý?
Prostredníctvom neho vám chceme poskytnúť náhľad do "zákulisia" našich príbehov a dúfame, že rovnakú možnosť nám poskytnete aj vy. Podelíme sa s vami o skúsenosti, zaujímavosti a problémy v písaní, ale takisto položíme vám aj nám otázky, o ktorých by ste inak možno nerozmýšľali. Týmto by sme vám chceli pomôcť napredovať v písaní a takisto vám ukázať, že nie ste jediní, kto sa pasuje s podobnými strasťami alebo, naopak, sa raduje z podobných úspechov. 
A, samozrejme, neminú vás ani nejaké tie drobné knižné odmeny.

1. Píšeš si plán príbehu alebo si len sadneš a píšeš?
Kedysi dávno som vedela sadnúť za počítač a písať veci, ktoré mi v tom momente napadli a spájať ich do príbehu. Dnes však potrebujem rozbory, plány, mapky a strašne veľa poznámok, aby som vedela, kam smerujem a čo chcem povedať. Neviem, či je to tým, že teraz sa snažím robiť príbehy premyslenejšie a snažím sa uvažovať nad vecami, ktoré napíšem, no vyzerá to tak.

2. Koľko súborov s informáciami o príbehu máš v počítači?
Strašne veľa. Hlavný súbor má niekoľko podsúborov, pretože príbeh, ktorý momentálne píšem som najprv začala v slovenčine. Len v tom jazyku mám asi tri verzie. Potom som prešla do angličtiny, v ktorej mám asi dve verzie. No a potom tam mám súbory s poznámkami o informáciách, ktoré mi v kapitolách nesedia, ale na ktoré by som sa mala pri editácii potom ešte raz pozrieť, poznámky k magickým schopnostiam a ako fungujú, celý jeden priečinok sa venuje len mágii Adrii a ako funguje jej energia. Zvlášť priečinok mám aj pre celú históriu krajiny a nakoniec aj pre fotky postáv, pretože niekedy si potrebujem osviežiť pamäť, keď chcem spomenúť nejaký špecifický detail ich výzoru.

3. Hľadáš fotky ľudí, ktorí sa podobajú na tvoje postavy?
Rozhodne áno. Rada sa ponevieram po pintereste a hľadám fotky ľudí, ktorí by sa mohli podobať na moje postavy, pretože mi tak pomáhajú si ich predstaviť a presne viem, ktoré črty pri ich opise chcem spomenúť, pretože ich robia inými alebo jedinečnými. Tiež je to výborný zabijak času, keď chcete písať, ale v skutočnosti sa vám do toho nechce a tak sa tvárite, že niečo robíte. Prokrastinácia je zaujímavá vec. 

4. Snažíš sa svoje postavy spoznať bližšie? (napríklad: čo majú radi alebo čoho sa boja)
Zbožňujem to. Pre mňa je vzťah s postavami to najdôležitejšie, pretože ak si ich neobľúbim a nespoznám ich, sú mi viac menej ľahostajné a to sa potom odráža aj na samotnom príbehu. Snažím sa zamýšľať aj nad drobnosťami. Napríklad na začiatku príbehu sa snažím spomenúť aké jedlo má Iris, hlavná hrdinka, rada alebo aké víno skúsila, ako sa potom cítila. V porovnaní s hlavným príbehom sú to detaily, no ja si myslím, že to postavám dodá vierohodnosť a urobí ich to viac reálnymi. Všetko sa netočí len okolo hlavného príbehu a niekedy je fajn dozvedieť sa o postavách aj nejaké tie zákulisné pikošky, pretože možno to jedlo bude mať rád aj čitateľ a usmeje sa, pretože majú niečo spoločné. Aspoň ja to pri čítaní príbehov niekedy robím a okamžite mám postavu radšej. 

5. Píšeš si nejaké poznámky k príbehu a ak áno, kam si ich zapisuješ?
Určite áno a hlavne si ich zapisujem do aplikácie na mobile, kde som si vytvorila samostatný priečinok len pre môj príbeh. Mobil mám vždy pri sebe, a tak je to najjednoduchšia cesta, ako si zapísať nápady, ktoré dostanem. Samozrejme, vždy si ich potom prepíšem aj do zápisníkov, pretože človek nikdy nevie, mobil sa môže pokaziť, aplikáciu môže vymazať a všetky poznámky môžu byť naveky stratené. A to by som rozhodne nechcela. 

6. Je pre teba náročné začať písať nový príbeh?
Tak trochu aj áno. Pokiaľ v nejakom svete strávim priveľa času, je ťažké sa presunúť do druhého, zvyknúť si na nové postavy... vlastne je to pre mňa asi také ťažké ako v reálnom svete. Nanovo hľadám hlas svojich postáv a snažím sa zistiť, ako presne svet vyzerá. No nevravím, že je to zlé. Celé je to trochu vzrušujúce, pretože je to nové a nepreskúmané a som zvedavá, čo sa môže stať. Aj keď je pravda, že už samotné písanie prvých kapitol je trochu kostrbaté, pretože mi dlhšie trvá, kým si k nim vytvorím vzťah a nájdem to, čo chcem povedať. 

OTÁZKY: 
1. Píšeš si plán príbehu alebo si len sadneš a píšeš?
2. Koľko súborov s informáciami o príbehu máš v počítači?
3. Hľadáš fotky ľudí, ktorí sa podobajú na tvoje postavy?
4. Snažíš sa svoje postavy spoznať bližšie? (napríklad: čo majú radi alebo čoho sa boja)
5. Píšeš si nejaké poznámky k príbehu a ak áno, kam si ich zapisuješ?
6. Je pre teba náročné začať písať nový príbeh?

1 comment :

  1. Mám dojem, že s tebou a s Majkou mám v podstate podobný proces plánovania a vo väčšine sa maximálne zhodneme. V každom prípade sa mi páči tá tvoja detailnosť, čo sa týka postáv a aj tá tvoja aplikácia znie fajn, to ja si píšem poznámky maximálne tak do SMS a potom sa nimi prehrabávam, keď sa snažím nájsť niečo, čo som si zapísala do poznámok pred dvoma rokmi na festivale fantázie :D :D

    ReplyDelete