25 Feb 2014

Lanie Bross - Fates alebo o čom to vlastne bolo???

Autorka: Lanie Bross
Originálny názov: Fates
Séria: Fates, diel prvý
Goodreads: 3,38
One moment. One foolish desire. One mistake. And Corinthe lost everything.
She fell from her tranquil life in Pyralis Terra and found herself exiled to the human world. Her punishment? To make sure people's fates unfold according to plan. Now, years later, Corinthe has one last assignment: kill Lucas Kaller. His death will be her ticket home.
But for the first time, Corinthe feels a tingle of doubt. It begins as a lump in her throat, then grows toward her heart, and suddenly she feels like she is falling all over again--this time for a boy she knows she can never have. Because it is written: one of them must live, and one of them must die. In a universe where every moment, every second, every fate has already been decided, where does love fit in?

Predstavte si, že by ste si vykračovali ulicou a zrazu sa prepadli do temnoty a ocitli sa v inom svete. Ale to nie je všetko. Predstavte si, že by takýchto paralelných vesmírov existovalo viac. A predstavte si, že by tam žili ľudia, ktorí by sa zahrávali s ľudským osudmi, pretože im to nakázali ich nadriadení. 


Corinthe nie je taká, aká sa na prvý pohľad zdá. Vyzerá ako normálne dievča, ale nie je normálne dievča. Prečo? Nuž preto, lebo pracuje s osudmi ľudí. A to doslovne. Dostane úlohu od svojich nadriadených, splní ju a potom im pošle výsledok. Ľahké ako facka, avšak len do vtedy, kým jej nepridelia zabiť jedného veľmi
chutného mladého muža.

Corinthe ako postava je... nijaká. To je presne to, čo ju vystihuje. Väčšinou, keď čítam príbeh a zamýšľam sa nad charaktermi, napadne mi mnoho slov, ako ich vystihnúť, či už kvôli ich vlastnostiam alebo tomu, čo sa im stalo. Pri Corinthe sa mi nevybaví nič. Jediné, čo som sa o nej dozvedela bolo, že začala nadobúdať city, čo bolo nezvyčajné a bola z toho zmätená. 
Luc bol na začiatku šarmantný, áno, mala som ho rada. Bol vtipný, ale aj hlúpy, pretože chodil s Karen. Luc ako postava je na tom o čosi lepšie ako Corinthe, vieme viac o jeho minulosti, o jeho pocitoch. Vedel sa nahnevať, keď som to očakávala od neho, vedel sa báť o sestru, ale aj tak to nebolo dosť na to, aby som si ho ako postavu zamilovala. 

Čo mi vadilo najviac bolo, že Luc sa do nej zamiloval hneď ako ju prvý krát zbadal (to on sám síce netuší, ale čitateľovi je to jasnejšie než slnko na oblohe). Ale prvýkrát z nej vlastne vidí len chrbát. Takže, lekcia dňa, ak sa zamilujete do niečieho chrbáta, prosím, uistite sa, ako vyzerá jeho tvár, pretože to môže byť des a taktiež sa uistite, že vás nechce zabiť. 
A samozrejme, keď už sa k nej priblížil a dali sa do veľmi duchaplného rozhovoru, obaja sa museli držať na uzde, pretože by sa na seba inak vrhli a strhali zo seba šaty priamo pred očami kamarátov. Lekcia číslo dva, vždy si zoberte so sebou špagát, keby ste narazili na sexy chlapca a nevedeli sa udržať. 

Keď som sa púšťala do knihy, bola som zvedavá, čo to autorka vymyslela. Anotácia bola zaujímavá, niekoľko prvých kapitol tiež a potom to už išlo len a len dolu vodou. Myslím, že okolo 50% som začala stránky surovo preklikávať bez toho, aby som ich čítala, hľadala som len dialógy, ktoré sa sem tam niekde mihli. 

Musím povedať, že dej mal nejaké tie zvraty a tajomnosti, ale nebolo ich dostatok, aby vyvážili tie nudné časti a nezáživné opisy krajín, ktoré ma akýmsi zázrakom vôbec nechytili. Viete si predstaviť moje sklamanie, keď som mala chuť knihu zatvoriť na 75% a už nikdy sa k nej nevrátiť. Ale nemohla som to urobiť, pretože aspoň trošku, trošičku, som chcela vedieť, ako to nakoniec skončí. Pretože kto vie, autorka môže vypustiť na konci bombu (aj keď nie takú, aby to zaistilo knihe 5*.... alebo 4*)
Problémom bolo, že ako náhle začali prechádzať dimenziami, nič iné nerobili, len sa strácali v ďalších a ďalších svetoch a zrazu Bum ho, zistili, že sú do seba zamilovaní. I mean, seriously?!

Názov recenzie to preto vystihuje dokonale, len bohvie o čom ten príbeh bol. Viem, že tam bol nejaký diabolský plán, nejaká láska, nejaké chrabré činy a veľa zbesilého behania medzi čudnými svetmi. 


Neviem, či bola chyba vo mne, alebo tá knižka bola naozaj tak chabo napísaná, ale mne sa zdá, že by to mohlo prejsť ešte nejakými úpravami. Rozhodne by som privítala zmeny v deji. Ja viem, že autorka to chcela tak trochu zatajiť, aby čitateľ netušil, čo sa vlastne deje, ale v skutočnosti to bolo len rozprávanie o niečom, čo sa deje, ale autorka to prezradí asi až v tretej knihe a Corinthe s Lucom budú dovtedy behať z jedného sveta do druhého a tváriť sa, akoby jediné, po čom túžia bolo všetko možné, len nie to, že sa chcú na seba vrhnúť. Strašne som sa na ňu tešila a veľmi som sa sklamala, preto dávam hodnotenie 1/5:

7 comments :

  1. Na to, ako si knihu zvozila, si dala ešte dosť vysoké hodnotenie :D
    Nemám rada takéto suché hrdinky, to je už asi lepšie, ak sú blbé a naivné, aspoň vo mne vyvolajú nejaké pocity. Keby ma však osud hlavnej postavy nezaujímal a nestáli by za povšimnutie ani vedľajšie, to by bolo zlé.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nechcela som dávať 1* pretože tá kniha mala aj niečo fajn v sebe a zo začiatku to bolo super, ale pomaly do išlo do kytek :D
      Hej keď sú blbé a naivné, aspoň majú nejakú osobnosť, ale táto nemala pomaly žiadnu.

      Delete
  2. Uff, tá "láska na prvý (ne)pohľad" ma riadne pobavila. :D

    ReplyDelete
  3. Fajn, tak tuhle knihu na to-read list rozhodně nedávám. Je to škoda, protože ta anotace je parádní. :) Kdyby už jenom ten příběh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anotácia zaujala aj mňa, preto som bola z toho celého príbehu sklamaná :(

      Delete
  4. Uhh ou, tak toto je vždy nepríjemné.:/ Knihe sa zrejme vyhnem teda.:D

    ReplyDelete
  5. Aspoň má tá kniha peknú obálku :D :D

    ReplyDelete