28 Apr 2013

Dominika Spodniaková - Súboj lásky


Autorka: Dominika Spodniaková
Originálny názov: Súboj lásky
Goodreads hodnotenie: 2,58 
Slovenské vydanie: Motýľ, 2012

Debora má zvláštny dar. Dokáže vnímať ľudské myšlienky a ich emócie. Je to pre ňu trápenie, ale zároveň aj zvyk. Všetko sa zmení, keď sa so svojou tetou Billy presťahuje do iného mesta, aby tak prekonala nečakanú stratu rodičov. Čoskoro spoznáva Willa, ktorého myšlienky sú však pre ňu od určitej chvíle absolútne neprístupné. Je tajomný a nosí so sebou desivý tieň. Ako je možné, že mu nedokáže čítať myšlienky? Po prvýkrát v živote je naozaj vystrašená, ale strach sa v nej ešte prehĺbi po tom, čo zisťuje, že Will má niečo spoločné so záhadnými zmiznutiami a úmrtiami v meste. A možno aj so smrťou jej rodičov...

Debora je navonok normálne sedemnásťročné dievča, no v hĺbke ukrýva jedno malé tajomstvo. Dar. Dar, o ktorom vedeli len jej rodičia. Tí sú však teraz mŕtvi a Debbie sa sťahuje aj so svojou tetou do nového domu, do nového mesta, kde sa jej začnú diať čudné veci. Avšak nastane chvíľa, kedy sa Debbie jej dar možno zíde.

Knihy od slovenských autoriek veľmi nečítam, možno je to tým, že som zatiaľ nemala šťastie na také, ktoré by ma zaujali a ktoré by som si užila. Súboj lásky však bola kniha, ktorá mala celkom zaujímavý námet a keď som ju videla u nás v knižnici, povedala som si, že by som mala čítať viac od slovenských autoriek, aby som mala objektívnejší názor.
No aj napriek tomu, že ma kniha zaujala, nemôžem povedať, že by bola úplne super, pretože som tam našla
veľmi veľa maličkostí, ktoré vám jednoducho udrú do očí a trochu sa pri nich pozastavíte (a možno sa nad nimi pozastavím len ja, pretože som veľký rýpač). Prvé za čo som bola rada bolo, že autorka nepoužila slovenské, ale anglické mená. Toto môže znieť trochu divne, ale akosi si neviem zvyknúť na slovenské mená v knihe. Aj keď presne neuviedla, kde sa príbeh odohráva, (čo je na jednej strane škoda, ale na druhej strane vynaliezavý spôsob, ako sa vyhnúť naštudovaniu si zahraničných miest ak by si nejaké z nich vybrala) vieme, že sa to nedeje na Slovensku, kvôli moru a zahraničným menám. No aj napriek týmto malým detailom bola jej teta Billy schopná čítať slovenského autora Dominika Dána.

Nehovoriac o tom, že Debbiene pocity boli ako na húsenkovej dráhe. Keď prvýkrát videla Willa, tak sa jej páčil, potom sa jej zrazu nepáčil a samozrejme, že pustím chalana, ktorého som videla dokopy dvakrát aj s cestou, večer do svojej izby. Neviem či sa to autorke zdalo v pohode, ale mne nie. Aj keď, musí sa jej nechať, že to nebola žiadna slečinka z cukru, vedela sa rozhodovať aj sama za seba. Tých 152 stránok, ktoré kniha mala, však autorke nedávalo dosť miesta na to, aby naplno rozvinula príbeh. Keď som došla na koniec, tak som sa len pozerala, že či to je všetko. Očakávala som poriadnu akciu, bol tam nápad, autorka píše dobre, stačilo jej len využiť niekoľko desiatok stránok viac a mohla vytvoriť koniec, ktorý by čitateľovi zobral dych a otvoril oči dokorán. Takto mi to prišlo ukončené strašne rýchlo, ako keby nevedela čo s postavami, tak vymyslela malú prestrelku a tadá, mám to hotové.


Keď si to čítam, tak to neznie, že som si knihu užila, ale naozaj to tak bolo. Autorka má dobrý štýl písania,
stránky mi utekali rýchlo a zápletka medzi hrdinami bola milá, aj keď nič, čo by sa nedalo očakávať. Na obranu, dnes je originalita veľkou raritou, takže je to v poriadku. Námet ma taktiež zaujal, pretože to bolo niečo, čo som v knihe ešte nevidela, len to mohla autorka viac rozvinúť, pohrať sa s celou knihou a možno by nakoniec skončila dvakrát taká hrubá, čo by bolo len a len dobre.

Súboj lásky bol príjemnou oddychovkou a na to, že to bola autorkina prvotina, to bolo myslím, že dobré. Páčilo sa mi to a aj napriek tomu, ako môže recenzia vyznieť, by som si od autorky prečítala aj nejaké iné diela, tak dúfam, že sa jej podarí ešte nejaké napísať. Knihe dávam hodnotenie 3/5:



15 comments :

  1. Ten námet mi pripadá ako Edward z Twilightu len opačne 8D ale nemusí to byť zlé...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja som tiež niečo také očakávala, ale nemá to veľa spoločného s Edwardom :)

      Delete
  2. Ja sa slovenských diel tak trochu stránim a veľmi obozretne si vyberám, čo si prečítam. Takéto typy kníh nezapadajú do toho, čo by som chcela čítať, mne sa zdá, že sú všetky také bezuché a na jedno kopyto :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja slovenské diela tiež veľmi nečítam, pretože už som mala pár zlých skúseností :)

      Delete
  3. Čo ja viem, mňa to nadchlo asi menej ako teba :D a cez niektoré veci som sa nevedela preniesť a stále som si hovorila, že poznám mnoho báb, ktoré píšu oveľa lepšie. A hrozne ma štvalo, že to je také krátke a poriadne tam všetko nerozpísala. Nemala dosť priestoru na opísanie vývoja charakterov a podobne.
    Ja som recenziu radšej ani nepísala. Príbeh by sa mi páčil, ale zdal sa mi málo prepracovaný.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako, nenadchlo ma to úplne, teraz keď tak nad tým rozmýšľam, stále neviem, aké hodnotenie by som tomu dala... 50 shades darker som dala 3 hviezdičky a bolo to oveľa lepšie ako toto, ale dve som dala Alyson Noel a neviem či je to na rovnakej úrovni a jednu som tomu nechcela dať :D je dosť možné že to ešte zmením, nečudovala by som sa pri mne :D
      A hej, tých autorov, ktorí píšu lepšie je viac. Len keby stále neprepisovali a mohla sa to už vydať, že? :D

      Delete
    2. Tak napríklad myslím si, že Fifty je lepšie ako toto a to vieš, aký mám ja na Fifty názor, takže... Alyson mi ani nespomínaj, jej knihy neznášam a Nesmrteľní, či jak sa to volalo, to ma vôbec nebavilo, tak som s tým sekla.

      Na moju obhajobu teraz neprepisujem :D teraz nič nerobím :D

      Delete
    3. tak je veľa kníh, ktoré sú lepšie ako toto, ale myslím, že je to len tým, že to má taký krátky rozsah :D inak by to mohlo byť super, keby to autorka prepracovala :D
      No ešte lepšie :D ale tak, ja sa mám čo ozývať, keď som nenapísala už dlho predlho ani riadok :D

      Delete
    4. Hej, zaujímalo by ma, aké by to asi bolo. Škoda toho.

      No tak ja som sa tešila do Dublinu, v Dubline som nepísala a potom ešte aj keď som došla domov, nechcelo sa mi, ale už sa k tomu pokúšam dopracovať ::D

      Delete
    5. no čo, hádam sa pri ďalšom diele poučí :D
      ja sa k tomu chcem dopracovať 2 mesiace :D tak hádam sa to tebe podarí, nech mám čo čítať :D

      Delete
    6. Vieš čo? Už sa podarilo! Včera som nejakým zázrakom opravila dosť veľa :D už som na 21. kapitole :D
      To je asi v tej časti tesne pred plesom, len som to skracovala, to preto je až dvadsiata tá kapitola :D

      Delete
    7. wuhuu, to som rada, hádam sa to ku mne čoskoro dostane :D

      Delete
  4. Nejaký čas mám túto knihu vyhliadnutú, ale neostáva mi čas na nič a kým sa k nej dopracujem, ak to ešte potrvá. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. myslím, že ti nič svetoborné neuteká, takže sa tým trápiť nemusíš :)

      Delete
  5. Ten Dán ma tiež bodal do očí, akoby si to po sebe Dominika neprečítala a nikto jej to ani neopravil. Celý príbeh bol príliš rýchly, mohla to trošku prepísať a niečo pridať...ale súhlasím, že nápad bol dobrý a ak ešte nejakú knihu vydá, tak si ju tiež prečítam :)

    ReplyDelete