15 Dec 2012

E.L.James - 50 odtieňov sivej (#1)

Keď sa dvadsaťdva ročná študentka literatúry Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život i hodnoty. Christian je pekný a múdry a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že i napriek jeho ukrývaným tajomstvám ním začína byť úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že aj on po nej túži - avšak za vlastných, špecifických podmienok.

Predstavte si, že ste v živote nenašli muža, ktorý by stál za to, aby ste mu venovali viac než jeden pohľad, že by sa vám srdce ešte pri nikom nerozbúchalo ako najaté, že by vás jednoducho nikto neokúzlil. A v tom, ako blesk z jasného neba, sa priženie váš vysnený princ na koni, aby vás v západe slnka odniesol do svojho kráľovstva. Nuž, Ane sa to stalo, až na to, že nie tak farbisto. A aj princ a jeho zámok bol tak trošku zvrátenejší. Vlastne, medzi tým, čo sa prihodilo Ane a tou predstavou je len veľmi málo spoločného.

Ana vedie obyčajný život, práve dokončuje školu, býva so svojou najlepšou priateľkou Kate a pracuje v miestnom obchode u Claytonovcov. V určitých chvíľach by mohla povedať, že je šťastná. Je tu však jedna vec, ktorá ju znepokojuje rovnako ako ľudí v jej okolí. Ešte nikdy nemala priateľa. Jej život sa však nadobro zmení, keď musí zaskočiť svoju kamarátku  Kate v rozhovore s podnikateľom Christianom Greyom. 
Niekedy na mňa Ana pôsobila až príliš cudne, neustále sa červenala a sem tam mala mierne schizofrenické sklony, keďže sa vo svojom vnútri rozprávala so svojím svedomím a vnútornou bohyňou. Niekedy by som aj povedala, že nevie, čo robí; akoby bola topiaca, ktorá sa chytá aj slamky. Presne tak mi pripadala vo vzťahu s Christianom. Bola taká zaslepená tým, že konečne našla niekoho, kto jej rozpumpoval krv v tele, kto bol z nej mimo rovnako ako ona z neho, že ho chcela za každú cenu. A myslím, že v tomto prípade bola cena trošku vysoká. 

Christian Grey môže na prvý pohľad vyzerať ako panovačný, arogantný bastard, ktorý sa vyžíva v tom, keď má každého vo svojej moci, keď môže ľudí ovplyvňovať a dirigovať, maniak posadnutý sexom. Aj ja som si myslela, že taký je, no každou kapitolou bolo jasnejšie, že autorka mu vytvorila nepríjemnú minulosť, ktorá človeka jednoducho ovplyvní a zanechá na ňom stopy či chce, či nechce. Presne to sa stalo Christianovi; zo začiatku je so svojou temnou stránkou zmierený, neskôr sa však akosi trápi, akoby v ňom Ana vyvolala pochybnosti. 
Túto knihu som začala čítať s miernymi pochybami, počula som na to rôzne názory, predovšetkým negatívne. Z obsahu som zhruba vedela, o čom kniha bude, ale aj napriek tomu som nechápala, prečo boli niektorí zhrození, pobúrení či znechutení jej obsahom. Začala som ju čítať s tým, že som vedela, že je to erotický román, preto ma množstvo erotických alebo skôr sexuálnych scén neprekvapilo, aj keď autorka mohla niektoré vyškrtnúť a knihe by to neublížilo. Vedela som, že to bolo pôvodne FanFiction na Twilight, dokonca som tam videla niekoľko súvislostí a podobností, ale ani to mi na nej nevadilo. Predsa len originalita je v dnešnej dobe dosť zriedkavá záležitosť. Musím sa priznať, že hlavná hrdinka bola miestami neznesiteľná a najradšej by som jej niečo urobila za to, ako sa chovala. Autorka niektoré scény trošku nedomyslela, predovšetkým poslednú, boli tam nejaké logické nezrovnalosti a hlavne, autorka očividne nepočula o slovíčku "škrtanie". Ana mala veľa myšlienok, ktoré by mohli byť pokojne vyškrtnuté a vôbec by som nepostrehla zmenu. 

Román však na mňa pôsobil dosť čudne. Na začiatku som sa dosť smiala, to Anino neustále červenanie, jej vnútorná bohyňa, tá neskutočná krása Christiana Greya, všetko mi to pripadalo trošku absurdné. Bolo pár momentov, kedy som sa na stránku vyjavene dívala a pýtala sa sama seba "WTF?!", ale na druhej strane bolo tam dosť momentov, keď som sa neubránila chichotu, prihlúplemu úsmevu - boli tam niektoré podarené scény, kedy Christian nebol až taký arogantný. Celkovo však na mňa román pôsobil dosť rozporuplne, pretože keď som knihu včera večer dočítala, nevedela som, čo si o tom myslieť. Nevedela som, ako to mám hodnotiť. Celú noc sa mi o tom snívalo a ja som ani ráno nevedela, čo s tým. A ešte stále neviem, či som sa v hodnotení rozhodla dobre.

Nakoniec som sa teda rozhodla dať knihe hodnotenie 4/5 aj keď bola Ana niekedy trubka, aj keď niektoré scény neboli zrovna domyslené, ale Christian aj Ana mali svoje svetlé stránky, ktorých bolo celkom dosť a kniha sa dobre čítala. 
 Týmto by som sa chcela poďakovať vydavateľstvu ALBATROS MEDIA, ktoré mi poskytlo recenzný výtlačok a ak ste knihu ešte nečítali a zvažujete, že by ste chceli zistiť, či to je také hrozné, ako niektorí hovoria, alebo také dobré ako hovoria iní, nájdete ju aj TU

9 comments :

  1. Ešte som knihu nečítala, no mám ju doma, tak sa k nej hádam u dostanem, vyzerá super 8)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: rozhodne stojí za prečítanie :D som zvedavá, čo na to povieš :D

    ReplyDelete
  3. Prihlúply úsmev? Vážne? :D Ten som pri tejto knihe nevyčarovala ani raz, ale smiala som sa teda poriadne. Dobre sa to čítalo, ale ako som už napísala v recenzií, tak nejako nechápem, prečo je to v rebríčku bestsellerov. A najhoršie je, že sa táto kniha opičila po Twilighte, a teraz vyjde nejaká ďalšia, ktorá sa zase opičila po Fifty Shades.
    No napriek tomu sa môj názor nezmení a stále si myslím, že najsexy chlapom je Adrian!!! :D

    ReplyDelete
  4. Lyn: tak ja som nepovedala, že Christian je najsexy :D ten najsexy je pre mňa vo svete vloggerov :D ale tak kniha sa mi páčila, môj šiesty zmysel ma nesklamal, keď hovoril, že to nemôže byť až také hrozné :D

    ReplyDelete
  5. Podľa mňa to bolo hrozné :D a nech si každý hovorí, čo chce :D

    ReplyDelete
  6. Lyn, no ták, nebolo to hrozné. :D

    Mne sa kniha páčila naozaj veľmi. Veď som ju aj vychválila.

    PS: To čo je za "vnútornú bohyňu"??? V origináli je to inner godness, ale ja by som zvolila iný preklad - hocijaký iný. Trebars aj moje vnútro/moja vnútorná žena, neviem, ale tá bohyňa sa mi nepáči. .D

    ReplyDelete
  7. Simone: ja byť autorkou to hlavne obmieňam a neopakujem neustále inner godness, ale nazvem ju viacerými menami :D

    ReplyDelete
  8. Ja som túto knihu práve začala čítať, a taktiež mám také rozdielne pocity z nej, na jednej strane to nie je nejaky specialny roman, ale velmi lahko a rychlo sa cita. Tak uvidim ake budu moje pocity, po precitani :) Ale to ako sa Anna vkuse cervena a hryzie si peru, mi poriadne lezie na nervy :D

    ReplyDelete
  9. Fuh, túto knihu absolútne nemusím, všetci študenti nášho literárneho semináru (študujem Anglickú filológiu) sme sa zhodli, že tá kniha je katastrofálna.
    Nejde tam tak o to, že je to erotický román a Christian si fičí na BDSM, môj hlavný problém s touto knihou bol ten, že postava Anastázie (a aj ten Christian) mi prišla nesmierne hlúpa a jej konanie úplne v rozpore s charakterom.
    Obavám sa, čo sa ocitne časom, zvlášť po takejto knihe v rebríčku bestsellerov nabudúce :D
    http://happystarfish.tk

    ReplyDelete