31 Aug 2012

Rachel Hawkins - Spellbound (Hex Hall #3)

Len čo sa Sophie Mercer vyrovná so svojimi schopnosťami a statusom démona, členovia Koncilu ju o ne oberú. Teraz je Sophie bezmocná, sama, vydaná na milosť svojim nepriateľom - bojovníčkam z rodu Brannicks, ktoré už niekoľko desaťročí naháňajú stvorenia jej podobným. Aspoň to si Sophie myslí, kým neobjaví rodinné tajomstvo. Ženy z rodu Brannicks sú si vedomé, že prichádza boj a sú stopercentne presvedčené, že Sophie je jediná, ktorá je dosť silná, aby zachránila svet pred jeho koncom. Ale bez svojej moci Sophie tomu veľmi neverí. Dokáže získať svoje schopnosti  kým bude neskoro?


Spellbound je treťou knihou v sérii Hex Hall a zároveň aj záverečnou. Sophie utiekla z Thorne Abbey, ktoré pohltilo plamene a snaží sa nájsť mamu, ktorá má byť údajne u žien z rodu Brannicks, tie sú však jej nepriateľmi. Po náročnej ceste cez Itineris, ktorá trvala až 17 dní sa nakoniec dostane k bojovníčkam a na svoje prekvapenie tam nájde aj svoju matku. Po rozhovore s ňou zistí, že jej pôvod je oveľa komplikovanejší, ako si myslela. Neskôr, keď zistí, že všetci, ktorí sú jej blízky sú živí, je na čase vymyslieť plán, ako sa zbaviť sestier Casnoffových, ktoré majú svoj diabolský plán, ako ovládnuť svet. 

Keď som čítala prvú knihu tejto série, bola som ňou maximálne pohltená. Bola to kniha presne pre mňa. Autorka vymyslela zaujímavé postavy, ktoré sú výnimočné svojimi schopnosťami, no na druhej strane sa musia vyrovnať aj s problémami obyčajných ľudí. Celý príbeh oživila vtipnými hláškami a dobrými opismi prostredia.
„Check out the magic crap.“
He shot me a look. „Oh, is that what we're supposed to be doing? Because I've just been drawing hearts and our initials in the dirt.“

Sophie nie je hrdinkou v pravom slova zmysle. Na začiatku bola naozaj nešikovná, nič jej nešlo. No každou knižkou jej moc narastala a menila sa až tak, že na konci bola schopná čeliť svojim protivníkom a ľavou zadnou ich poslať do pekla, presne tak, kam patria. Aby toho však nebolo málo, Sophie sa musela starať o svoje priateľstvo s Jennou, musela sa vyrovnať s faktom, že v jej živote sú dvaja chalani, ktorí ju majú radi a ona si tak musela utriediť svoje city. Za cele tie tri knihy toho na ňu bolo veľa a tak nečudo, že vyšla s niekoľkými jazvami na tele, no aj na duši.

„Whoa, I'm your gilfriend now?“
Archer shrugged. „We've tried to kill each other, fought ghouls and kissed a lot. I'm pretty sure we're married in some culters.“

Každá správna kniha musí mať svojho „badass“ mužského hrdinu a tým je v sérii Hex Hall Archer Cross,  čarodejník a člen tajnej skupiny L'Occhio di Dio. Garantujem vám, že len čo ho spoznáte, ihneď si ho zamilujete. V niektorých situáciách som sa dokonca pristihla, že ho mám radšej ako hlavnú hrdinku, čo sa teda nestáva často. Na veci sa snaží dívať s nadhľadom, nebrať si ich príliš k srdcu, no v istých momentoch dokáže ukázať aj svoju zraniteľnú stránku a to ho robí ešte neodolateľnejším.
No aj ostatné postavy stoja za spomenutie, predovšetkým Cal s veľkým srdcom, ktorý má Sophie až tak rád, že jej dovolí byť s Archerom, pretože to ju urobí šťastnú. A vidieť ju šťastnú je pre neho to najdôležitejšie. Jej kamarátka Jenna stojí vždy pri nej, pomáha jej, dáva jej silu, keď už nemôže. Spolu s jej rodičmi stoja pri nej a pomáhajú jej, dávajú jej silu, pretože inak by to asi nezvládla.

„Okay, fine. But so you know, following me into hell means you're all definitely the sidekicks.“
„Darn, I was hoping to be the rakishly charming love interest,“ Archer said taking my hand.

Povedala by som, že kniha nie je len o záchrane magického sveta pred temnotou, ale je aj o podstate priateľstva, súdržnosti a pravej láske. Až som posmutnela, keď som prečítala poslednú stránku, ale minule som na goodreads objavila, že by Rachel Hawkins mala vydať spin-off sériu, zatiaľ  s neznámym názvom, takže moje srdce opäť zaplesalo.

Kniha vo mne vyvolala toľko emócií či už to bol hnev na sestry Casnoffové, radosť nad tým, že Archer prežil, alebo smútok nad výsledkom boja. Je to jedna z mojich obľúbených sérií, preto dávam knihe hodnotenie: 5/5 

10 comments :

  1. ja to už tak chcem čítať!!!! 8o
    super recenzia 8)

    ReplyDelete
  2. E_V_E: Ďakujem :) Ja som mala knižku doma asi pol roka a konečne som sa k nej dostala a zhltla som ju za tri dni a keď to skončilo, tak som si hovorila, že som to mohla čítať aj pomalšie :D

    ReplyDelete
  3. Už si to dočítala? :D Super! Som na to fakt zvedavá, len ešte musím dvojku dočítať, ale zistiť, kde som skončila. Do bude ťažké. Musím sa však priznať, že Archer mi už chýba.
    Fakt dobrá recenzia. :D

    ReplyDelete
  4. Lyn: ďakujem, hej dočítala, strašne rýchlo to ušlo a mne Archer tiež chýba :D vidím to na veľký re-reading :D

    ReplyDelete
  5. Som zvedavá, kedy sa k tomu dostanem ja. Minule som to hľadala na nete, ale buď som slepá, alebo to tak fakt ešte nie je. :D

    ReplyDelete
  6. musí to byť na nete, kamoška to odtiaľ má :D poviem jej nech mi to pošle a potom ti pošlem :)

    ReplyDelete
  7. Máš luxusní hodnotící motýlky!^^
    Sérii Hex Hall neznám (budiž mi polehčující okolností, že si ji chci přečíst, stejně jako milion dalších knížek :D), ale doufám, že se k ní dostanu a pokud možno brzy, protože s každou další recenzí jsem víc a víc navnaděná :)

    ReplyDelete
  8. Annie: jéj, ďakujem, som rada,že sa ti motýliky páčia :D nechcela som hviezdičky, lebo tie má veľa ľudí :)
    A Hex Hall si rozhodne prečítaj, myslím, že prvé dve časti sú aj preložené do češtiny, ale zase ani v angličtine to nie je také hrozné, autorka píše jednoducho a ľahko :D

    ReplyDelete
  9. Som rada, že má niekto na Hex Hall rovnaký názor ako ja. :) Tiež som mu dala 5* a celá séria patrí k mojim najobľúbenejším. (aj keď posledný diel mohol byť akčnejší) :)

    ReplyDelete
  10. Simone: ja by som nedokázala dať Hex Hall menej ako 5* :D som zvedavá, či autorka vydá spin-off sériu, to by bolo super :)

    ReplyDelete